Бобові багаті на вітаміни та мінерали, тому корисні для організму. Особливо вони добре підійдуть вегетаріанцям в якості заміни м'яса.
Горох і квасоля відносяться до роду бобових, існують різні сорти цих рослин. Завдяки своєму складу вони можуть принести користь для організму людини, а в низці випадків і нашкодити.
Тому сьогодні ми розповімо, чим корисний горох для людини і для чого потрібно їсти квасолю.
А раніше ми вже ділилися інформацією про те, чим корисна мікрозелень і називали перевірені способи, як її виростити вдома.
У будь-якому вигляді горох допомагає організму вивести зайву рідину, так як має жовчогінний, проносний і сечогінний ефект. Корисний горох для людини, що має проблеми з нирками, печінкою, серцем, а також для гіпертоніків.
До складу гороху входять наступні речовини:
Якщо задаєтесь питанням, як горох впливає на кишечник, то завдяки вмісту клітковини він бореться з появою запорів. А харчові волокна в цій рослині покращують моторику кишечника.
Тепер поговоримо про те, чим корисний гороховий суп для вашого шлунка. Горох допомагає проводити профілактику деяких захворювань шлунка. Також він сприяє обміну речовин і позбавляє організм від токсинів.
Крім вмісту корисних речовин, рослинний білок у горосі необхідний для тканин ваших м'язів. Це дуже корисно, якщо ви в процесі нарощування м'язової маси.
Вживання цього виду бобових дозволить поліпшити кровообіг і стан судин, він знижує рівень холестерину і стабілізує цукор.
Корисний горох для жінок під час місячних і менопаузи завдяки вмісту вітаміну B6. Він регулює гемоглобін і рівень рідини. Також вживання цього продукту сприяє схудненню завдяки своїй низькокалорійності та прискоренню обміну речовин в організмі. Горох добре позначається на стані шкіри й волосся.
Як бачимо, користь від вареного гороху нічим не менша, ніж від свіжого і зеленого.
Але також слід розповісти, чим шкідливий горох. Його не можна вживати при виразці, сечокам'яній хворобі та подагрі. Також потрібно уникати горохового супу людям із гемороєм і запорами. Літнім людям краще більш обережно вживати горох, так як він може сприяти накопиченню солей сечової кислоти в суглобах.
Також слід пам'ятати, що це досить важка для шлунку їжа, тож його не рекомендується вживати частіше пари разів на тиждень. А якщо ви їсте бобові щодня, будьте готові до того, що зіткнетеся з підвищеним метеоризмом і дискомфортом.
Тепер давайте поговоримо про те, для чого потрібно їсти квасолю. Ці бобові багаті вітамінами групи В, А, С, D, Е та іншими. Також вони містять такі корисні мінерали, як залізо, магній, калій, кремній, йод, цинк, селен, фосфор та інші. Більше того, квасоля містить амінокислоти, включаючи лізин. А білка в ній знаходиться вдвічі більше, ніж у рисі або пшениці.
Співвідношення тих чи інших речовин у квасолі залежить від її сорту. Наприклад, у чорній квасолі найбільше магнію порівняно з червоною або білою. А ще це хороше джерело клітковини.
А яка користь від вареної квасолі для організму? Вона полягає в тому, що завдяки своєму складу це бобове дозволяє поліпшити сон і нормалізувати нервову систему, перешкоджає появі атеросклерозу й покращує метаболізм. Також квасоля допомагає виводити зайву рідину з організму і токсини, покращує стан шкіри і волосся, зміцнює кісткову тканину.
Квасоля допомагає підтримувати рівень гемоглобіну, що полегшує стан жінок в період менструації. А в чоловіків знижує ризик отримати проблеми з простатою, покращує потенцію, і дозволяє знизити ризики серцево-судинних захворювань.
Але не все так райдужно, як на перший погляд, адже шкода квасолі для організму теж має місце. Наприклад, обережними з вживанням бобових слід бути людям, що страждають запорами.
Варто згадати, що ці бобові в сирому вигляді - джерело токсинів, які в деяких випадках можуть навіть мати летальний результат. Найбільше таких речовин у червоній квасолі. Але внаслідок приготування нічого страшного не станеться - після вимочування і термічної обробки вони легко нейтралізуються.
Якщо ви ставите питанням, як часто можна їсти квасолю, відповідаємо: 1-2 рази на тиждень буде достатньо. А ось говорячи про те, чи можна їсти квасолю кожного дня, то однозначно не рекомендується, оскільки це досить важка для шлунку їжа.
І квасоля, і горох однаково корисні для організму людини. Особливо вони добре підійдуть вегетаріанцям в якості заміни м'яса. Бобові містять необхідні нам речовини, тому не втрачайте можливість поласувати смачно приготованими плодами.
Обирайте те, що вам більше до смаку, але не забувайте про деякі нюанси вживання цього виду їжі.