УНІАН розповість, де збирати в лісі і як приготувати мариновані маслюки на зиму.
Маслюки - смачні гриби серпня, які густо ростуть у багатьох українських лісах. Збирати ці гриби можна з середини серпня і до перших заморозків. Ці гриби смачні в будь-якому вигляді, але найчастіше маслюки маринують на зиму.
Маслюки полюбляють хвойні ліси. Збирати їх рекомендується на наступний день після дощу. У мокру погоду можна назбирати багато грибів. У суху погоду за маслятами краще не ходити - такі гриби швидко псуються.
Назву ці гриби отримали завдяки своєму цікавому капелюшку. Їхній капелюшок слизький і маслянистий на дотик, швидко прилипає до пальців. Плівка легко знімається з капелюшка. Під капелюшком у їстівного маслюка має бути губчасте покриття, а не трубчасте. Запах у цього гриба приємний.
Гриби викласти в каструлю і повністю залити водою. Варити маслюки на середньому вогні 30 хвилин. Відкинути на друшляк.
Для маринаду закип'ятити 1 л води з сіллю, цукром, двома видами перцю і лавровим листом. Додати гриби і знову довести до кипіння. Додати оцет і подрібнений часник. Накрити каструлю кришкою і варити 5 хвилин.
Гриби разом з маринадом викласти в стерилізовану банку. Зверху полити олією. Закрити стерилізованими кришками. Гриби будуть готові приблизно через місяць.
Маслюки ретельно вимити. Викласти гриби в каструлю і залити водою. Довести до кипіння і варити 20 хвилин. Потім обполоснути гриби і знову повернути на плиту. Додати цукор, сіль, перці і лавровий лист. Залити теплою водою і варити 10 хвилин після закипання. Потім зменшити вогонь, додати оцет і олію. Варити ще 5 хвилин.
Вийняти лавровий лист з грибів. Розкласти маслюки разом з маринадом по стерилізованим банкам.
Маслюки викласти в каструлю і повністю залити водою. Поставити на великий вогонь і варити під напівзакритою кришкою 40 хвилин. Відкинути гриби на друшляк. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. У сковороді нагріти олію. На сильному вогні обсмажити гриби, поки не випарується рідина (приблизно 5 хвилин).
Гриби посолити і поперчити за смаком. Додати до грибів нарізану цибулю і вершкове масло. Готувати на великому вогні постійно помішуючи до готовності цибулі (5-7 хвилин). В кінці прикрасити блюдо рубаною зеленню і вимкнути вогонь.