Як продовжити свіжість риби в холодильнику і морозилці, а також скільки можна зберігати рибу при кімнатній температурі - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.
Купуючи рибу, далеко не завжди ми плануємо готувати її відразу - часто залишаємо "на потім", складаючи в холодильник або морозильну камеру. Через регулярні відключення світла з'явилася ще одна проблема - чи можна зберігати рибу у воді, наприклад, у ванній. УНІАН з'ясував, як зробити так, щоб куплений продукт не пропав і залишився свіжим.
Раніше ми говорили про те, як зберігати сире м'ясо без холодильника.
Насправді, перед тим, як вибирати для риби те чи інше місце зберігання, продукт потрібно підготувати:
Всі ці дії потрібно виконувати ретельно - недбалість призведе до швидкого псування продукту. Один з найважливіших етапів - обтирання тушки рушниками. Пам'ятайте - чим більше залишиться вологи - тим вище ймовірність, що риба протухне.
Для того, щоб ваша апетитна рибка зберігалася якомога довше, знайдіть їй найхолодніше місце в холодильній камері. Ідеальний варіант, звичайно - це зберігати рибу на льоду. Так роблять в магазинах - ви можете використовувати крихту або крижані кубики. Достатньо лише знайти глибоку ємність, висипати в неї лід, зверху укласти рибу і засипати льодом.
Якщо такий варіант вам не підходить, то використовуйте верхню полицю холодильника - там прохолодніше всього. Загорніть рибу в паперовий пакет або обгортковий папір і залиште на верхній полиці. Альтернативний варіант - викласти рибу на посудину і обернути плівкою. Зберігати продукт можна 1-2 дні (у випадку з льодом термін збільшується до трьох днів).
Шматок свіжої риби або її тушку можна заморозити, але робити цього не рекомендують. Справа в тому, що свіжа риба при заморожуванні в домашніх умовах втрачає величезну кількість поживних речовин. Незважаючи на всю потужність побутових морозильних камер, з промисловим заморожуванням вони, все-таки, не зрівняються.
Якщо вже довелося заморожувати, то робіть це правильно - очистіть рибу від нутрощів, промийте водою і обсушити рушниками. Потім розкладіть на деко і приберіть в морозилку на 3-5 годин. Після того, як риба замерзне, зніміть тушки з дека і перекладіть в пакет. До речі, цілком краще зберігати тільки невелику рибку - велику рекомендується нарізати шматками або обробити на філе. У стані заморозки риба може зберігатися від 3 до 12 місяців - в залежності від її сорту.
Якщо в силу будь-яких причин ви не можете або не хочете зберігати рибу в холодильнику (морозилці), її можна вберегти від псування іншими способами:
Також рибні тушки можна замаринувати. Розріжте їх по хребту і щедро посипте сіллю. Далі оберніть в клапоть тканини, просочений оцтовим розчином (2 ч.л цукру на 0,5 л оцту) і поставте в прохолодне місце. Термін зберігання маринованої риби - 7-10 днів.
ВАЖЛИВО: незалежно від способу, який ви вибираєте, рибу потрібно випатрати і видалити зябра. До речі, деякі люди вважають, що рибу можна зберігати у воді - це не так. Мертва, вона в рідині розкладатиметься ще швидше, ніж без неї.