Знаючи про цю хитрість, можна продовжити термін придатності приправ.
Спеції є у кожної жінки на кухні - одні господині використовують стандартний набір, на кшталт перців, трав і універсальних приправ, інші купують багато різних пакетиків із прянощами, щоб урізноманітнити смак страв. І перші, і другі часто ставлять баночки та пакетики з чарівним вмістом біля плити, бо не знають, де зберігати спеції на кухні правильно.
Є тільки один варіант, у чому найкраще зберігати спеції - у герметично закритих скляних ємностях. Абсолютно завжди будь-які приправи потрібно пересипати в баночки і контейнери і не залишати в заводських упаковках. Це необхідно, як мінімум, тому що в щільно закритій тарі приправи повільніше вивітрюються, втрачаючи смак і аромат, як максимум - у таку ємність не проберуться комахи.
Другий важливий момент - де зберігати спеції на кухні. Місце, яке вважається найгіршим з усіх - полиця, шафка або стільниця біля плити. Річ у тім, що коли ви готуєте їжу, температура продуктів на сковорідці або в каструлі підвищується, так само точно нагрівається і плита. Під час нагрівання приправи, що перебувають поруч із варильною поверхнею, втрачають олії, завдяки яким прянощі мають свій неповторний смак і аромат. Так само точно впливають і лампи, і сонячне проміння - тож спеції потрібно прибирати не тільки подалі від плити, а й подалі від джерел штучного або природного світла.
Пар, який може йти з ємностей на плиті, теж впливає на спеції, навіть якщо вони в пакетиках або баночках. Ємність у цьому разі не важлива - волога потрапляє всередину заводської або саморобної упаковки, розм'якшуючи приправу. Якщо це відбуватиметься постійно, ароматний порошок усередині упаковки почне братися грудками, іноді навіть на ньому з'являється цвіль.
Через вплив тепла приправи насправді не тільки стають менш насиченими та ароматними, як було сказано вище, а й можуть взагалі змінити смак. Наприклад, паприка і куркума часто починають гірчити, через що їх залишається тільки викинути. На колір, до речі, висока температура теж впливає - багато подрібнених прянощів тьмяніють, якщо довго стоять біля плити, що активно працює.
Чи потрібно спеції зберігати в холодильнику подалі від гарячої поверхні? Ні, в жодному разі. У холодильній камері надто низька температура і надто високий рівень вологості. Мелені приправи швидше відсиріють і втратять смак. Крім того, вони можуть просочитися запахами інших продуктів, особливо якщо на полицях лежать незакриті овочі, фрукти, м'ясо або риба. Є тільки шість видів спецій, які можна класти в холодильник, щоб продовжити їхній термін придатності - чилі, червоний перець, сушений часник, селера, імбир і паприка.
У всіх інших випадках бажано вибрати для приправ темне і сухе місце - наприклад, кухонну тумбу або підвісну шафку, але подалі від плити і з дверцятами, що щільно закриваються. Ємності підходять тільки скляні, в крайньому разі - керамічні або металеві, але точно не пластикові, паперові або целофанові. Знаючи про ці правила, у вас ніколи не виникне сумнівів ні в тому, як зберігати спеції, щоб не завелися жучки, ні в тому, як продовжити термін придатності улюблених приправ.