Чому пельмені злипаються: секрети правильного варіння

Щоб пельмені не злиплися при варінні, достатньо дотриматися кількох простих правил.

Навіть у такій простій справі, як варити пельмені, є свої хитрощі, які зроблять ваше блюдо апетитним. Нічого складного насправді немає, просто потрібно дотриматися деяких правил. І відразу відповімо, що варити домашні пельмені потрібно так само, як і куплені в магазині.

До речі, раніше ми вже розповідали, як варити пельмені в каструлі правильно.

Як варити пельмені смачно

Почнемо з того, що нам потрібна вода, і її кількість має бути в пропорції один до трьох. Тобто, на 500 грамів пельменів беремо півтора літра води.

Щоб пельмені були смачнішими, у киплячу воду додаємо сіль (приблизно чайна ложка на літр), ще можна закинути різні приправи, з найпростішого - пару лаврових листочків, кілька горошин перцю, цибулю.

Засипаємо ваші пельмені й помішуємо, щоб вони не злипалися. До речі, ще можна додати в воду одну-дві столові ложки соняшникової олії - це теж допоможе тісту не злипнутися.

Великі пельмені слід варити 10-12 хвилин, дрібним вистачить 7 хвилин. Якщо перетримати, вони розпадуться. До речі, на упаковках багатьох виробників вказано приблизний час, який потрібно для їхнього приготування.

Чому пельмені злипаються

Це може відбуватися з кількох причин. Наприклад, якщо заморожені пельмені перед варінням ви розморозили. Так робити не треба - із морозилки відразу в окріп.

Також, щоб пельмені не злиплися, потрібно правильна кількість води - якщо її виявиться недостатньо, шматочкам тіста з м'ясом буде "затісно" у каструлі. Вода повинна повністю покривати пельмені, щоб вони вільно плавали.

Про додавання рослинної олії та необхідності помішувати пельмені вище вже згадували. А ще, щоб пельмені не злипалися після варіння, в каструлю потрібно класти вершкове масло - воно додасть відповідний смак, а при варінні не буде пінки.

Як зберегти пельмені після варіння

Найбільш смачна їжа, звісно, та, яку з'їли відразу після приготування. Але іноді потрібно приготувати ті ж пельмені заздалегідь, і тут постає питання, як зберегти їхній вигляд після варіння і не дати склеїтися.

Якщо раптом знадобилося робити саме так, можна спробувати рясно змастити пельмені рослинною олією або вершковим маслом, накрити кришкою чи харчовою плівкою, відправити в холодильник. Зберігати пельмені в такому вигляді можна від 3 до 6 годин, а перед вживанням розігріти. 

Зберігати зварені пельмені в бульйоні не рекомендується - тісто розбухне і страва перетвориться в неапетитну субстанцію.

Вас також можуть зацікавити новини: