Як смажити картоплю з хрусткою скоринкою: секрети приготування страви

Завдяки дотриманню кількох нехитрих правил під час смаження картоплі страва вийде смачною і апетитною.

Мало хто може встояти перед хрусткою смаженою картоплею із золотистою скоринкою. Найчастіше її готують на рослинній олії, але можна також використовувати сало або смалець. Усе залежить від особистих смаків. У страву також додають цибулю, червоний або чорний мелений перець, часник або зелень.

Здавалося б, що готувати смажену картоплю дуже легко. Однак іноді трапляються казуси: то скоринка є, але картопля сира всередині, то вона не хрумтить і більше схожа на варену. Справа в тому, що навіть таке просте блюдо має кілька секретів приготування.

Раніше ми говорили про те, як вибрати сорт картоплі для смаження.

Яка картопля найкраща для смаження - варіанти

Для смаження слід обирати картоплю з низьким вмістом крохмалю. Крохмалисті сорти краще використовувати для пюре або запіканок, оскільки така картопля не дасть рум'яної скоринки, а шматочки ще й злипатимуться.

Картоплю можна нарізати, як забажаєте: кружечками, півкільцями, великою або дрібною соломкою. Головне, щоб шматочки були приблизно однакового розміру і форми, тому що дрібні підгорять раніше, ніж великі встигнуть просмажитися.

Як правильно смажити картоплю - покрокові поради

Ретельно помийте картоплю і почистіть. Наріжте її однаковими шматочками і промийте в холодній воді, щоб позбутися від зайвого крохмалю. Потім просушіть на паперовому рушнику. Якщо викласти мокрі шматочки на розпечену сковорідку, масло почне шипіти і бризкати, тому скоринка не засмажиться.

Найкраще смажити картоплю на сковороді з товстим антипригарним дном і високими бортами. Добре розігрійте рослинне масло, рівним шаром вкиньте туди нарізану картоплю і смажте без кришки кілька хвилин на сильному вогні.

Переверніть шматочки картоплі, зменшіть вогонь. Продовжуйте періодично перевертати (4-5 разів протягом приготування), щоб вона не пригоріла. Занадто часто цього робити не потрібно, тому що тоді погіршується смак.

Цибулю очистіть і наріжте. За 4-5 хвилин до готовності картоплі додайте цибулю, часник, будь-які інші приправи, зелень. Солити блюдо потрібно за 2-3 хвилини до зняття з вогню, за бажанням можете додати масло.

Загальний час приготування залежить від потужності плити, типу сковороди і сорту овоча. У середньому за часом, щоб посмажити картоплю на сковороді, йде 20-30 хвилин.

Смажена картопля в каструлі - рецепт

Почистіть і однаково наріжте картоплю соломкою товщиною приблизно в 1 сантиметр. Добре промийте шматочки, а ще краще залиште в холодній воді на 10-15 хвилин, щоб вимити надлишки крохмалю. Потім добре просушіть.

У каструлю з товстим дном або фритюрницю налийте олію - вона повинна повністю покривати картоплю. Розігрійте рослинну олію до 180°С. Викладіть туди шматочки картоплі одним шаром. Смажити на середньому вогні, утримуючи стабільну температуру олії.

Коли картопля набуде золотистого кольору, шумівкою дістаньте її з олії, розкладіть на паперовому рушнику, щоб прибрати надлишки жиру. Потім посоліть.

Вас також можуть зацікавити новини: