
Картопля безсумнівно є найпопулярнішим овочем української кухні. Страви з картоплі ми готуємо майже кожен день. Але просто дотримуватися рецепта недостатньо для смачного результату. Важливо також правильно вибрати картоплю, адже кожен сорт має різні властивості.
- Як вибрати картоплю для смаження
- Як вибрати картоплю для пюре
- Як вибрати картоплю для запікання
- Картопля фрі: Як вибрати сорт
Як вибрати картоплю для смаження
Якщо ви купуєте картоплю на ринку, уточніть його сорт у продавця. Для смаження відмінно підходять сорти "надія", "жуковський", "лідер", "брянська". Якщо ви не знаєте сорт картоплі, орієнтуйтеся на структуру шкірки. Вибирайте картоплю з гладкою шкіркою без шорсткостей. Добре підходять для смаження невеликі довгасті або овальні бульби - вони не розвалюються при смаженні і при цьому м'які всередині.
Якщо смажити занадто крохмалисту картоплю, то вона буде липкою і занадто м'якою. Щоб смажена картопля була смачною, покладіть її в гарячу олію і соліть в самому кінці смаження.
Як вибрати картоплю для пюре
Картопля сорт "синьоокка" ідеально підходить для пюре. Розпізнати її просто: вона має фіолетові або рожеві "вічки". Відбирайте картоплини меншого розміру - вони більш крохмалисті. Також ніжне і повітряне пюре виходить з картоплі з шорсткою або тріснутою шкіркою. Крохмалиста картопля при нарізуванні липне до ножа і залишає на ньому наліт з крохмалю.
Якщо помилилися з сортом, краще не робіть пюре з невідповідною картоплею. Воно буде водянистим і з грудками. Краще подайте її цілими шматочками із зеленню і маслом. Щоб пюре було смачним, додавайте картоплю в гарячу воду, а в кінці залийте гарячим, а не холодним молоком.

Як вибрати картоплю для супу або салату
Для супу і салату використовують воскову картоплю, яка не розварюється і добре зберігає форму. Використовуйте сорти з низьким вмістом крохмалю: "франселін", "ред скарлетт", "невський", "удача". Якщо сорт невідомий, вибирайте картоплю з червоною або рожевою шкіркою. Добре зберігають форму бульби без "вічків". Якщо в картоплі мало крохмалю, то вона не липне до ножа при нарізуванні.
Картопля фрі: як вибрати сорт
Для приготування фрі використовують борошнисті сорти. Визначити їх можна при нарізці: ніж повинен покритися крохмалистим нальотом, а вся обробна дошка буде білою.