Коли збирати виноград і як визначити його стиглість - читайте на УНІАН.
В середині вересня починається збір перших грон винограду. Поспішати з цим процесом не потрібно, адже виноград після збору більше не дозріває. А якщо запізнетеся, то ягоди в гронах просто зів'януть.
Час збору винограду залежить від сорту і широти. Чим південніше, тим раніше ягоди дозріють. У південних областях України можна збирати урожай з початку або середини вересня, а в північних - у жовтні. Столовий виноград можна зривати навіть після заморозків, але його відразу потрібно з'їсти.
Найпростіший спосіб визначити зрілість винограду - спробувати його на смак кожні 2-3 дні. Якщо ягоди вже не стають солодшими, то вони дозріли.
Що стосується кращого часу доби для збору винограду, то це краще робити днем, коли ягоди обсохнуть від роси на сонці. Також виноград не можна збирати під час дощу і через 3 дні після дощу. Мокрі ягоди зберігаються недовго і з них вимиваються дріжджі.
Виноград збирається виключно вручну з допомогу садових ножиць або секаторів. Грона обрізають біля основи і акуратно складають ягоди в ящик одним шаром, щоб вони не пом'ялися. Якщо в гронах є пошкоджені ягоди, то їх потрібно видалити, щоб вони не "заразили" цілі ягоди.
Миють виноград тільки безпосередньо перед вживанням або приготуванням. Заздалегідь ягоди мити не можна, інакше термін зберігання сильно зменшиться.