Чому молоко швидко скисає і що додати в напій, щоб він зберігався довше.
У нормальних умовах відкрите молоко зберігається свіжим 3-5 днів, а потім починає скисати. Однак багато любителів цього напою засмучуються, коли напій віддає кислотою вже на другий день після покупки. УНІАН розібрався, чому молоко швидко скисає в холодильнику і що зробити, щоб молоко довше зберігалося.
Скисання молока викликають молочнокислі бактерії, які потрапляють в тару прямо з повітря. У теплі вони розмножуються швидше, а в холоді - повільніше. До слова, ці бактерії дуже корисні для шлунка, хоч і псують смак молока.
Щоб позбутися від цих бактерій і поодовжити термін придатності молока, виробники застосовують пастеризацію та ультрапастеризацію, тобто обробляють напій при високих температурах. Мікроорганізми в продукті гинуть. Таке молоко може зберігатися тижнями і навіть місяцями і не киснути, тому що в ньому немає молочнокислих бактерій, що викликають скисання.
Однак після того, як пастеризоване молоко відкрили, воно зберігається не довше за звичайне, адже в нього неминуче потраплять бактерії з повітря.
Якщо відкрите молоко скисло в холодильнику за 1-2 дні - у цього може бути кілька причин:
Найчастіша ж причина швидкого скисання молока полягає в тому, що люди просто забувати вчасно поставити відкрите молоко в холодильник, і воно прокисає при кімнатній температурі.
Щоб молоко зберігалося довше, його слід прокип'ятити і вбити молочнокислі бактерії. Потім остудіть напій до кімнатної температури, влийте в непрозору тару з кришкою і поставте в холодильник. Кип'ятіння подовжить термін придатності до 5-7 днів. Через деякий час бактерії знову потраплять в нього і розмножаться, але це станеться пізніше.
Щоб молоко зберігалося ще довше, додайте в нього природний консервант. Це може бути:
А якщо молоко все ж скисло - не поспішайте його виливати. Це чудова основа для тіста. Раніше ми писали, що приготувати з кислого молока на всю сім'ю.