Ревінь - дуже корисний продукт, який урізноманітнить ваші рецепти.
Влітку на ринках і в великих супермаркетах можна купити ревінь - дуже корисну і ароматну рослину з їстівними стеблами зеленого або червоного кольору. Хоч ревінь відносять до овочів, але за смаком він нагадує фрукт і часто використовується в десертах. Користь ревеню настільки величезна, що його точно варто додати в раціон. Детальніше про цей диво-продукт читайте на УНІАН.
Ревінь - це багаторічний овоч, родич щавлю і гречки. Дозріває він зазвичай з травня по липень, хоча є і осінні сорти. Їстівними є тільки стебла ревеню, а ось його листя отруйні, тому їх обов'язково потрібно обрізати.
На смак ревінь досить терпкий і кислуватий, схожий на зелені яблука, селеру і недозрілу полуницю.
Чи можна їсти ревінь сирим? Відповідь - можна, хоча багато його в такому вигляді не з'їси, оскільки він занадто терпкий. Сирий ревінь можна додати в салат в дрібно нарізаному вигляді. Овоч добре піддається термічній обробці. Страви з ревеню різноманітні - його використовують в пирогах, десертах, компотах, киселях, лимонадах. Після приготування стебла стають менш терпкими. Ревінь можна заморожувати.
У стравах ревінь добре поєднується з полуницею, яблуками, ягодами та іншими фруктами. Дуже часто його додають в начинку для пирогів. А якщо ревінь дрібно нарізати і потушкувати в цукрі або вині, то вийде смачний соус до м'яса.
Користь і шкода ревеню добре вивчені ще з Середньовіччя. Відомі такі корисні властивості ревеню:
Шкода ревеню може бути обумовлена високим вмістом яблучної і щавлевої кислот, які утворюють ниркові камені. Найбільше кислот міститься в старих стеблах. Термічна обробка знижує вміст кислот.
Не варто вживати овоч (особливо в сирому вигляді) при сечокам'яній хворобі, захворюваннях нирок, артриті, подагрі, геморої. У день можна їсти не більше 100 г свіжого ревеню. Також продукт не варто їсти щодня.
Така шарлотка виходить навіть смачнішою за яблучну за рахунок більш багатого смаку ревеню. Готується вона дуже просто.
Інгредієнти:
Ревінь ретельно вимити і очистити від плівок, нарізати тонкими скибочками. Яйця збити з цукром і прянощами до пишної однорідної піни. У яєчну суміш всипати борошно з розпушувачем і перемішати до однорідності. Довго перемішувати не потрібно, інакше тісто не буде повітряним і опаде.
Вилити тісто в змащену маслом форму для випічки і вертикально встромити шматочки ревеню. Під час випікання тісто підніметься в 1,5-2 рази. Випікайте пиріг з ревенем 45 хвилин про 180°. Після випікання потримайте пиріг у вимкненій духовці ще 15 хвилин.