Розповідаємо, що зберігати на нижній полиці холодильника, а що туди класти не варто і чому.
Нижні ящики холодильника більшість господинь використовують як контейнери для зберігання овочів і фруктів. Виявляється, не всі фрукти й овочі можна там зберігати, а в сучасних моделях нижній відсік призначений і зовсім для інших продуктів. Давайте розберемося, як використовувати ящики холодильника внизу правильно.
Звичка зберігати овочі та фрукти в нижніх ящиках залишилася з часів Радянського Союзу. Холодильники "Бірюза" (і схожі з ними) мали одну камеру, де морозильна камера розташовувалася вгорі, тому, за логікою речей, у нижні шухляди, де температура була вищою, клали те, що псувалося не так швидко, - тобто, овочі та фрукти.
Якщо ж говорити про сучасні моделі холодильників, то більшість із них нині двокамерні й часто холодильна камера розташована над морозильною - тобто, температура в нижніх шухлядах нижча, ніж на верхній полиці. Тож складати туди всі підряд овочі та фрукти не варто, адже ящики можна використати більш раціонально. До того ж, серед овочів і фруктів є такі, що виділяють багато етилену - газу, який провокує перезрівання і псування інших плодів, тому їх так чи інакше потрібно сортувати.
У деяких моделях холодильників усередині нижніх ящиків можна регулювати вологість - це роблять за допомогою ковзного регулятора, який відчиняє/зачиняє невеликий вентиляційний отвір:
Якщо в ящиках холодильника немає регуляторів вологості, то найкращою ідеєю буде відокремити фрукти й овочі за рівнем вироблення етилену.
У нижніх ящиках краще зберігати:
Перекласти на верхню полицю холодильника в окремих пакетах або зовсім прибрати з холодильника потрібно:
Нижні шухляди холодильника (які над морозилкою) також можна використовувати для зберігання сирого м'яса, риби або птиці. У деяких моделях ці ящики так і називаються - фреш-бокси, і їхнє пряме призначення - зберегти продукти за максимально низької температури, не заморожуючи їх.
Раніше ми розповідали, що не можна зберігати в холодильнику на дверцятах.