Користь і шкода яблук: скільки фруктів можна з'їдати за день

Яблука-дешеві і неймовірно корисні фрукти, які можуть замінити жменю таблеток.

Яблука - найпопулярніші і найдешевші фрукти в Україні, які доступні нам цілий рік. А в серпні починається сезон яблук, коли ми можемо насолодитися самостійно вирощеними фруктами. Вчені стверджують, що ці скромні і недорогі фрукти надзвичайно корисні для здоров'я. Але як і в усьому іншому, в їх вживанні потрібно знати міру.

Раніше ми розбиралися, в чому користь і шкода груші.

Чим корисні яблука: кращі властивості фруктів

Яблука містять вражаючу кількість вітамінів і мікроелементів. Всього одне велике яблуко забезпечить вас добовою дозою вітамінів Е, В1 і В6, але для цього його потрібно їсти зі шкіркою. Адже шкірка яблук є найкориснішою частиною рослини. А ось заліза в яблуках не так вже й багато, як прийнято вважати.

Багаті ці фрукти складними вуглеводами і клітковиною, що робить їх прекрасним перекусом між прийомами їжі. Харчові волокна в складі яблук покращують роботу шлунково-кишкового тракту і корисні для мікрофлори.

Червоні яблука багаті антоціанами - речовинами, які уповільнюють старіння організму і покращують гостроту зору. Зелені яблука містять менше цукру і алергенів. Кверцетин в яблуках корисний для мозку і нервових клітин, що особливо важливо для літніх людей. Фрукт багатий пектинами, які виводять токсини з організму.

Шкода яблук і протипоказання до вживання

У насінні яблук міститься смертельно небезпечна речовина ціанід. Для серйозного отруєння потрібно багато кісточок, але краще не ризикувати і зовсім їх не їсти. Людям з хворобами травної системи яблука рекомендується їсти не в сирому, а в запеченому вигляді. При коліті і здутті живота яблука можна їсти, але без шкірки. 

Яблука сприяють утворенню зубного нальоту, тому після їх вживання бажано чистити зуби. Яблука є досить сильним алергеном, а діти можуть ними вдавитися.

Скільки яблук можна їсти в день

Яблука містять багато цукру, особливо якщо вони відносяться до солодких сортів. Щоб не перевищити добову норму цукру, рекомендується з'їдати не більше чотирьох середніх яблук. Якщо з'їдаєте більше яблук, то потрібно їсти менше солодкого.

Вас також можуть зацікавити новини: