Скориставшись будь-яким із цих методів, можна насолоджуватися полуницею всю зиму.
У літній період українці можуть "вітамінізуватися" завдяки фруктам і ягодам. Однак у багатьох із них дуже короткий сезон, особливо цього року, коли була дуже холодна весна.
Ми розібралися, як заготовити полуницю на зиму, щоб і після настання холодів можна було побалувати себе смачною ягодою.
Для початку розглянемо, як можна заготовити полуницю на зиму за допомогою заморозки. Щоб заморозити ягоди з цукром, потрібно взяти:
Перебиваємо їх разом до стану пюре або злегка подрібнюємо, залишивши шматочки. Ягідну масу можна розкласти в силіконові формочки, а після заморозки перекласти в пакет, щоб використовувати порційно для морозива, випічки та сніданків.
За бажанням, можна заготовити ягоди і без цукру. Полуницю миємо, очищаємо від хвостиків і просушуємо паперовим рушником. Потім розкладаємо її на кухонній дошці та заморожуємо - так вона не злипнеться в пакеті або судку. Уже заморожені ягоди складаємо для зберігання.
Зберігається полуниця в морозилці до року. Довше краще не тримати, оскільки вона втратить усю користь. Оптимально використовувати її в перші шість місяців.
Ще одним хорошим методом, як смачно заготовити полуницю на зиму, є її консервування. Для першого рецепта потрібно взяти:
Найкраще підійдуть стиглі ягоди середнього розміру. Їх потрібно перебрати й очистити від хвостиків. Поміщаємо полуницю в ємність, заливаємо холодною водою і залишаємо на кілька хвилин, щоб пил і бруд осіли на дно. Потім промиваємо під проточною водою.
Далі беремо велику миску і на дно насипаємо трохи цукру. Зверху викладаємо шар полуниці й так чергуємо, поки останні ягоди не будуть вкриті шаром цукру. Накриваємо кришкою і залишаємо на ніч. Перемішувати не потрібно.
Банки стерилізуємо і розкладаємо в них ягоди, не тисніть їх. Соком, що залишився в мисці, залийте полуницю в банках і присипте зверху лимонною кислотою. Далі знову стерилізуємо, закриваємо кришками, перевертаємо догори дном і залишаємо холонути, укутавши в рушник. Зберігати в темному прохолодному місці.
Наостанок розглянемо, як зберігати перетерту з цукром ягоду. Для базового рецепта беремо:
Ягоду миємо, перевіряємо й очищаємо від хвостиків. Обдаємо миску і насадку занурювального блендера або міксера окропом. Для цього варіанта дуже важлива стерильність.
Банки та кришки також стерилізуємо. Полуницю перебиваємо блендером і перемішуємо з 900 грамами цукру. Розкладаємо полуничне пюре по банках і присипаємо зверху залишками цукру. Закриваємо кришками і зберігаємо в холодильнику.
Який би метод, як зберегти полуницю на зиму, ви не обрали, він допоможе продовжити сезон ягід у вас удома.