Скільки зберігається молоко після відкриття і що робити із зіпсованим продуктом - дізнайтеся на УНІАН.
Найчастіше, купуючи молоко в магазині, ми звертаємо увагу тільки на термін придатності. Насправді, існують ще кілька показників, які потрібно враховувати, щоб молоко не псувалося.
УНІАН розповість, який термін зберігання пастеризованого молока і як вибрати в магазині відповідний продукт.
Раніше ми говорили про те, як збільшити термін зберігання молока.
Вся молочна продукція такого типу, яку ви зустрічаєте на полицях супермаркетів, ділиться на три види:
Така класифікація допомагає людям ділити всі види молока на два типи: коротке і довге. Коротке - пастеризований продукт, який був нагрітий при невисоких температурах. Довге - ультрапастеризоване і стерилізоване, а також продукти, з нього зроблені.
Крім вищевказаних факторів, на термін придатності молока впливає і упаковка, в якій знаходиться молоко. Вона буває:
Найчастіше, виробники вибирають дешеву упаковку, це відбивається і на вартості молока. Якщо ви бачите молоко в поліетиленовому або паперовому пакеті, то, швидше за все, це пастеризований продукт, термін зберігання якого становить 3-5 днів.
Термопласти можна зустріти в якості упаковки для йогуртів або сметани, причому, найважливіше - герметичність пакета. За умови, що виробник не економив на матеріалах, такий кисломолочний продукт буде зберігатися 5-7 днів.
Ультрапастеризоване і стерилізоване молоко вимагають хорошої герметичної і якісної упаковки, купувати таку продукцію в пакетах категорично не рекомендується.
Ви повинні пам'ятати, що термін зберігання пастеризованого молока завжди максимум 5 днів, а після відкриття - 48 годин. Ультрапастеризоване і стерилізоване може залишатися придатним для вживання протягом 10 днів. При цьому, якщо ви відкриваєте молоко, то ультрапастеризоване зберігається стільки, скільки вказав виробник, а стерилізоване 96 годин.
Коротка молочна продукція зберігається при температурі 2-4°С. Довга молочка може перебувати в дверцятах холодильника або на верхніх полицях, де температура вище. Стерилізоване молоко в тетрапаку, наприклад, переносить температуру до 25°С.
Іноді, навіть при дотриманні правил зберігання, молочна продукція здається зіпсованою. Визначити, так це чи ні, можна за зовнішніми ознаками:
Якщо молоко пропало, ви відчуєте кислинку і побачите згустки, а при кип'ятінні продукт згорнеться. Багато господинь не викидають кисле молоко, а перетворюють його в кисле молоко, додаючи в нагрітий продукт спеціальну закваску. Крім того, з зіпсованого молока завжди можна зробити млинці.