Розповідаємо, як правильно зберігати сир, щоб він не залежувався і не псувався.
Купуємо твердий сир, загортаємо його в пакет - і в холодильник. І через якийсь час сир вже з пліснявою - тільки, на жаль, не благородною, а небезпечною для здоров'я. Знайома ситуація? Кілька лайфхаків від УНІАН допоможуть уберегти сир від цвілі і висихання, а також збережуть смак і аромат сиру.
Раніше ми розповідали, як зберегти вино в початій пляшці - 3 способи.
Є кілька місць для зберігання сиру. Головна умова для них - це підходяща температура та вологість.
У холодильнику
Ідеальна температура для зберігання сиру - 0-8°C. Для цього відмінно підходить середня зона холодильника. Також хороший варіант - піддон для зберігання овочів і фруктів. Головне, правильно упакувати сир, щоб захистити від зайвої вологи і сторонніх запахів.
Термін зберігання сиру в холодильнику залежить від сорту - в середньому від двох тижнів до місяця.
Порада: як мінімум за 30 хвилин до подачі на стіл сир потрібно дістати з холодильника.
Комірка
У сучасних квартирах навряд чи знайдеш комору, але ось в приватних будинках вона є. У коморі немає опалення та вікон, тому температура в ній і в теплу пору року, і взимку на кілька градусів нижче кімнатної. Тобто, прекрасно підходить для зберігання сиру.
Погріб
У погребі також прохолодно й підвищена вологість, тобто, умови схожі з холодильником, тому в погребі можна сміливо зберігати сир.
При кімнатній температурі
Якщо немає ні холодильника, ні погреба, ні комори, сир можна тиждень зберігати при кімнатній температурі. Для цього бажано помістити його в сухе темне місце, без доступу прямих сонячних променів.
Про те, чи підходить морозилка для зберігання сиру, багато сперечаються. Такий спосіб зберігання не рекомендують для м'яких вершкових сирів. Але твердий сир, якщо він призначений для приготування їжі, а не для подачі, буде добре зберігатися в морозилці до 3 місяців.
Справа в тому, що на корисні властивості сиру морозилка ніяк не впливає, але впливає на його текстуру і якість. Коли сир заморожують, всередині нього утворюються дрібні кристали льоду, які порушують структуру. Тому сир може стати розсипчастим або борошнистим і трохи втратити в ароматі.
Щоб заморозити сир, його потрібно обернути папером, наприклад, пергаментом, і помістити в герметичний пакет. Розморожувати сир потрібно через холодильник, щоб він відновив свою вологість.
Також можна заморозити сир не цілим шматком, а слайсами, перекласти їх пергаментом і скласти в контейнер. Або натерти сир і заморозити його в зіп-пакеті.
Головне правило зберігання будь-якого сорту сиру - сир повинен "дихати". Тому повітронепроникні матеріали не підходять для зберігання сиру. Давайте розберемося, в що загорнути сир, аби вберегти його від цвілі і засихання.
Пергаментний папір
Найпростіший варіант - загорнути сир в пергаментний або вощений папір. Така упаковка створює нормальну циркуляцію вуглекислого газу, і сир буде "дихати" і дозрівати.
Сирний папір
У спеціалізованих сирних магазинах сир загортають у сирний папір. Вона складається з двох шарів: тонка плівка всередині, яка запобігає висиханню сиру, але в той же час дозволяє йому "дихати", і міцний захисний шар зовні. Найкраще зберігати сир у цьому сирному папері й вдома.
Фольга
Для зберігання твердого і напівтвердого сиру також підійде фольга - вона допоможе сиру зберегти свої властивості. Сирам з цвіллю тільки фольга і показана.
Скляний контейнер
М'які або свіжі сири найкраще зберігати в герметичних контейнерах, наприклад, скляних або порцелянових.
Як вже ми говорили раніше - сир повинен "дихати". Якщо його щільно загорнути в целофановий пакет або харчову плівку, сир набуде грубого пластикового запаху. До того ж, пакет і плівка мають тенденцію затримувати вологу, а це сприяє появі цвілі на поверхні сиру.
Тому спочатку загорніть сир в папір, а після можете нещільно обернути його поліетиленовою плівкою або покласти в целофановий пакет.
Є кілька перевірених способів, як довше зберегти смак та аромат сиру й уникнути появи небажаної цвілі.
Якщо раптом цукор починає танути, дістаньте сир з контейнера, перепакуйте його в новий папір і покладіть назад з новими кубиками цукру.
Біла і блакитна культурна цвіль на сирі - це нормальна цвіль, характерна для делікатесних сирів. Якщо ж ви купили твердий сир, і він обріс "некультурною" цвіллю, то у цьому випадку потрібно з запасом відрізати уражену ділянку.
А ось у свіжих і м'яких сирах небажана цвіль швидко проникає всередину сиру - їх краще викинути від гріха подалі.
Термін зберігання сиру зберігання залежить від його сорту - чим твердіший сир, тим довше він зберігається.
Цілими такі сири зберігаються довше, ніж в шматочках або натерті.
Зберігати такий сир можна близько 2 тижнів.