Де і скільки можна зберігати відкрите вино, щоб воно не перетворилося в оцет.
Відкрите вино довго не живе - воно втрачає смак, аромат і починає прокисати. Іноді це справа декількох днів, а іноді годин. Скільки можна зберігати відкрите вино та як довше зберегти напій у початій пляшці - читайте в матеріалі УНІАН.
Раніше ми писали, як зберігати сир, щоб він довше не псувався.
Як тільки ми відкриваємо пляшку вина, і в неї потрапляє повітря - напій починає окислюватися та "помирати". Але цей процес можна уповільнити.
1. Закрити почату пляшку оригінальною пробкою
Аби відкрите вино довше зберегло свій смак та запах, його треба закрити пробкою. "Рідну" коркову пробку пляшки можна трохи "обтесати" й знову закупорити напій. Під пробку потрібно підкласти вощений папір - так шматочки пробки не потраплятимуть всередину, а закупорювання буде більш надійним.
Герметично, звичайно, закрити таким способом не вийде - якась невелика кількість повітря все одно буде потрапляти в пляшку, але вино буде зберігатися трохи довше.
2. Закрити пляшку спеціальною пробкою
Як альтернативу можна використовувати спеціальні пробки для закупорювання вина - гумові. Такі можна купити в спеціалізованих і господарських магазинах.
Можна піти іще далі: зараз є спеціальні вакуумні системи, які дозволяють відкачувати повітря з відкритої пляшки. Таким чином її герметизують і створюють усередині необхідні умови для зберігання вина.
3. Перелити вино в пляшку, яка щільно закривається
У цьому випадку можна підібрати об’єм пляшки - під ту кількість вина, що залишилася. Чим більше буде заповнена пляшка, тим менше в ній буде повітря і тим краще для вина.
На швидкість окислення вина безпосередньо впливає температура: чим вона нижча, тим цей процес повільніший. Тому почату пляшку вина потрібно зберігати в холодильнику.
Різні вина по-різному окислюються, тому терміни зберігання відкритого вина різні.
Довше вино зберігати небажано - воно починає набувати різкого оцтового присмаку і неприємного запаху.