Як зберігати сир / фото ua.depositphotos.com

Купуємо твердий сир, загортаємо його в пакет - і в холодильник. І через якийсь час сир вже з пліснявою - тільки, на жаль, не благородною, а небезпечною для здоров'я. Знайома ситуація? Кілька лайфхаків від УНІАН допоможуть уберегти сир від цвілі і висихання, а також збережуть смак і аромат сиру.

Раніше ми розповідали, як зберегти вино в початій пляшці - 3 способи. 

Де зберігати сир, аби він не псувався 

Є кілька місць для зберігання сиру. Головна умова для них - це підходяща температура та вологість.

Відео дня

У холодильнику

Ідеальна температура для зберігання сиру - 0-8°C. Для цього відмінно підходить середня зона холодильника. Також хороший варіант - піддон для зберігання овочів і фруктів. Головне, правильно упакувати сир, щоб захистити від зайвої вологи і сторонніх запахів. 

Термін зберігання сиру в холодильнику залежить від сорту - в середньому від двох тижнів до місяця. 

Порада: як мінімум за 30 хвилин до подачі на стіл сир потрібно дістати з холодильника.

Комірка

У сучасних квартирах навряд чи знайдеш комору, але ось в приватних будинках вона є. У коморі немає опалення та вікон, тому температура в ній і в теплу пору року, і взимку на кілька градусів нижче кімнатної. Тобто, прекрасно підходить для зберігання сиру.

Погріб

У погребі також прохолодно й підвищена вологість, тобто, умови схожі з холодильником, тому в погребі можна сміливо зберігати сир.

При кімнатній температурі

Якщо немає ні холодильника, ні погреба, ні комори, сир можна тиждень зберігати при кімнатній температурі. Для цього бажано помістити його в сухе темне місце, без доступу прямих сонячних променів. 

Чи можна зберігати сир в морозилці - за і проти

Про те, чи підходить морозилка для зберігання сиру, багато сперечаються. Такий спосіб зберігання не рекомендують для м'яких вершкових сирів. Але твердий сир, якщо він призначений для приготування їжі, а не для подачі, буде добре зберігатися в морозилці до 3 місяців. 

Справа в тому, що на корисні властивості сиру морозилка ніяк не впливає, але впливає на його текстуру і якість. Коли сир заморожують, всередині нього утворюються дрібні кристали льоду, які порушують структуру. Тому сир може стати розсипчастим або борошнистим і трохи втратити в ароматі.

Щоб заморозити сир, його потрібно обернути папером, наприклад, пергаментом, і помістити в герметичний пакет. Розморожувати сир потрібно через холодильник, щоб він відновив свою вологість. 

Також можна заморозити сир не цілим шматком, а слайсами, перекласти їх пергаментом і скласти в контейнер. Або натерти сир і заморозити його в зіп-пакеті.

Як зберігати сир в холодильнику, щоб він не зіпсувався - правильна упаковка для сиру

Головне правило зберігання будь-якого сорту сиру - сир повинен "дихати". Тому повітронепроникні матеріали не підходять для зберігання сиру. Давайте розберемося, в що загорнути сир, аби вберегти його від цвілі і засихання. 

Пергаментний папір 

Найпростіший варіант - загорнути сир в пергаментний або вощений папір. Така упаковка створює нормальну циркуляцію вуглекислого газу, і сир буде "дихати" і дозрівати. 

Сирний папір

У спеціалізованих сирних магазинах сир загортають у сирний папір. Вона складається з двох шарів: тонка плівка всередині, яка запобігає висиханню сиру, але в той же час дозволяє йому "дихати", і міцний захисний шар зовні. Найкраще зберігати сир у цьому сирному папері й вдома.

Фольга

Для зберігання твердого і напівтвердого сиру також підійде фольга - вона допоможе сиру зберегти свої властивості. Сирам з цвіллю тільки фольга і показана.

Скляний контейнер

М'які або свіжі сири найкраще зберігати в герметичних контейнерах, наприклад, скляних або порцелянових.

Чи можна зберігати сир у целофановому пакеті та як

Як вже ми говорили раніше - сир повинен "дихати". Якщо його щільно загорнути в целофановий пакет або харчову плівку, сир набуде грубого пластикового запаху. До того ж, пакет і плівка мають тенденцію затримувати вологу, а це сприяє появі цвілі на поверхні сиру. 

Тому спочатку загорніть сир в папір, а після можете нещільно обернути його поліетиленовою плівкою або покласти в целофановий пакет.

Як уберегти сир від цвілі - лайфхаки

Є кілька перевірених способів, як довше зберегти смак та аромат сиру й уникнути появи небажаної цвілі.

  • Не зрізайте з твердих сирів кірочку. Хоча вона і неїстівна, але захищає сир під час зберігання в холодильнику і зберігає аромат.
  • Змастіть сир тонким шаром олії - вона буде своєрідним бар'єром. Якщо на сирі почне рости цвіль, то вона буде на олії, а не самому сирі. Щоб її видалити, потрібно просто протерти сир паперовим рушником і промити теплою водою. 
  • Покладіть до сиру пару кубиків цукру-рафінаду. Цукор допомагає регулювати атмосферу всередині контейнера, тому сир довше залишається свіжим.

Якщо раптом цукор починає танути, дістаньте сир з контейнера, перепакуйте його в новий папір і покладіть назад з новими кубиками цукру.

Чи потрібно викидати сир, якщо на ньому утворилася цвіль

Біла і блакитна культурна цвіль на сирі - це нормальна цвіль, характерна для делікатесних сирів. Якщо ж ви купили твердий сир, і він обріс "некультурною" цвіллю, то у цьому випадку потрібно з запасом відрізати уражену ділянку.

А ось у свіжих і м'яких сирах небажана цвіль швидко проникає всередину сиру - їх краще викинути від гріха подалі.

Скільки можна зберігати сир - терміни 

Термін зберігання сиру зберігання залежить від його сорту - чим твердіший сир, тим довше він зберігається. 

  • Тверді сири (наприклад, пармезан, грана падано), можуть зберігатися 1,5 місяці, оскільки втрачають найменше вологи.

Цілими такі сири зберігаються довше, ніж в шматочках або натерті.

  • Напівтверді і напівм'які сири (чеддер, гауда) - зберігаються 2-4 тижні.
  • М'які і розсільні сири (горгонзола, брі, фета) - містять більше вологи, ніж тверді, тому довго не будуть свіжими.

Зберігати такий сир можна близько 2 тижнів.

Вас також можуть зацікавити новини: