Розповідаємо, які консерви найкраще підходять для тривалого зберігання і що з продуктів ще потрібно купити на випадок надзвичайної ситуації.
Українці третій рік живуть в умовах війни, і зима 2024-2025 теж може виявитися нелегкою. Тому потрібно заздалегідь подумати про те, якими продуктами запастися на зиму на випадок, якщо будуть перебої зі світлом або водою.
Прийдешня зима може виявитися складною через російські атаки по енергоструктурі України. Тому в разі перебоїв з електрикою і водопостачанням важливо мати вдома необхідний запас провізії та води. Головне правило: продукти мають бути тривалого зберігання і зберігатися без холодильника. Крім цього, їжа має бути поживною і простою в приготуванні. Насамперед завжди купують консерви.
Якими консервами слід запастися:
Що стосується того, яка консерва зберігається найдовше, то під час купівлі обов'язково дивіться на термін придатності - він у різних консервів відрізняється:
Не слід запасатися грибними консервами та консервами з кісточками, бо у них досить короткий термін зберігання.
Також важливо, щоб герметичність банок консерв не була порушена: під час купівлі огляньте консерви на предмет вм'ятин, тріщин, іржі або кришки, що підтікає, - якщо таке є, то брати цей продукт не варто.
Пам'ятайте також про те, що відкриті консерви не можна зберігати в бляшаній банці, оскільки залізо окислюється - таким продуктом можна отруїтися. Консерви після відкриття обов'язково потрібно перекласти в скляний, керамічний посуд, а якщо холодильник не працює, то краще не залишати, а з'їсти відразу.
Що купити на зиму ще:
Також можна купити молоко тривалого зберігання (ультрапастеризоване), або, як варіант, сухе молоко. Якщо ж ви передбачили можливість готувати в разі вимкнення світла/газу, то потрібно також зробити запас круп, каш і вермішелі швидкого приготування, солі, олії або смальцю (смалець зберігається довше).
Можна також зараз купити сало і закатати його в банки - раніше ми розповідали, як готувати мариноване сало на зиму. Якщо є де зберігати - запасіться картоплею, цибулею, морквою, часником і буряком.
Не забудьте про запас води - як питної, так і технічної: дорослій людині на добу потрібно приблизно 3 літри питної води, технічної - приблизно 10 л. Запас води слід робити на 72 години.