12 жовтня 2020 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

12 жовтня - 285-й день року за Григоріанським календарем, до кінця року залишається 80 днів. У XX і XXI століттях цей день відповідає 29 вересня Юліанського календаря.

Яке свято 12 жовтня 2020

Цього дня світ відзначає Міжнародний день іспанської мови, День шоколадних сюрпризів, День шести мільярдів, Всесвітній день боротьби з артритом.

Читайте такожДень захисника України 2020: дата вшанування воїнів та історія святаВ Україні - День державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, у США - День бамії, День стусана під зад, День Колумба, День вільнодумства, День заощаджень, День тушкованої свинини, День фермерів, День корінних народів, в Японії - День здоров'я і спорту, в Канаді - День Подяки, в Іспанії - національне свято, у Вірменії - День боротьби з тютюнопалінням, у Бразилії - День дитини, у Лаосі - День звільнення, в Уругваї - День інженера, в Аргентині - День поваги культурних відмінностей, у Бразилії - День явлення Богородиці, на Багамах - день національних героїв, Екваторіальна Гвінея - День Незалежності, у Коста-Ріці - день зустрічі КУЛЬТУР. 

Пам'ятні дати 12 жовтня, річниці та події

У 1810 році 12 жовтня в Мюнхені відбувся перший фестиваль пива, на сьогодні - свято Октоберфест. Його історія така: в цей день відбулося весілля принца Людвіга Баварського і принцеси Саксонської. На нього були запрошені всі жителі Мюнхена, пиво лилося рікою, а під кінець свята відбулися скачки. У 1811 році свято вирішили повторити, але до скачок уже додався показ фермерами найкращих в їхніх господарствах коней та биків, у 1818 році на черговому святі були встановлені перші каруселі й гойдалки, а також перші пивні ларьки. У 1881 році відкрилася перша і найбільша в світі жаровня курчат, у 1892 році пиво вперше продавали в скляних літрових гуртках, у 1896 році були побудовані пивні намети - «пивні фортеці». Нині в Октоберфесту щороку нова дата, починаючи з середини вересня. Фестиваль триває близько трьох тижнів, його відвідують понад 7 мільйонів туристів. Головні події фестивалю «Костюм Октоберфест» та Парад власників пивних наметів і пивоварів, офіційне відкривання першого барильця мером Мюнхена, що є запрошенням до початку веселощів, салют із ручних гармат перед статуєю Баварії. На жаль, Октоберфест цього року був підкоригований, з урахуванням пандемії коронавірусу.

У 1901 році Теодор Рузвельт офіційно присвоїв резиденції президента США назву «Білий дім». 

У 1923 році в Женеві була підписана Конвенція про припинення випуску порновидань і торгівлі ними. Але визначення, що вважати порнографією, дано не було. 

У 1924 році була утворена Молдавська Автономна республіка в складі України. Вона проіснувала по 2 серпня 1940 року. Включала лівобережну частину території сучасної Молдови (більша частина Придністров'я) і частину сучасної України. У 1940 році, після приєднання Бессарабії до СРСР, Молдавська Автономна Радянська Соціалістична Республіка (за винятком деяких районів) спільно з Бессарабією (за винятком кількох повітів) увійшла до створеної Молдавської РСР, а південні райони МАССР — до складу Одеської області УРСР.

У 1931 році в Ріо-де-Жанейро була урочисто відкрита статуя Христа Спасителя. Вона встановлена на вершині пагорба Корковаду на висоті 704 метри над рівнем моря. Висота самої статуї – 30 метрів, не рахуючи семиметрового постаменту, її вага – 1140 тонн, голова статуї важить 35,6 тонни; кисті рук – по 9,1 тонни кожна, а розмах рук – 23 метри. Ідея цієї споруди зародилася у 1922 році, коли святкувалося сторіччя незалежності Бразилії. Відомий тижневик оголосив тоді конкурс проектів на найкращий монумент-символ нації. Переможець, Ектор да Сілва Коста, висунув ідею скульптурного зображення Христа, який розпростер руки й обіймає місто. Церква відразу зайнялася збором пожертвувань. Роботи над проектуванням і створенням статуї йшли в Парижі. Потім вона була доставлена до Ріо-де-Жанейро і встановлена на пагорбі Корковаду. Статую Христа Спасителя вважають одним із сучасних чудес світу. Вона є національним надбанням і національною бразильською святинею.

У 1960 році на 15-й Генасамблеї ООН стався курйозний інцидент з Микитою Хрущовим та його черевиком. Того дня йшло обговорення питань зіткнення НАТО і СРСР. За свідченнями сучасників Хрущова, Анастаса Мікояна і Віктора Суходрєва (особистого перекладача Хрущова, який був присутній на тій нараді), діло було так: у Хрущова був не черевик, а відкриті туфлі, на кшталт сучасних сандалій. Під час виступу доповідача Хрущов зняв туфлю і почав нею трясти, піднявши на рівні голови, а також декілька разів злегка стукнув нею по столу. Цими діями Хрущов нібито демонстрував, що доповідь йому не цікава. Син Хрущова Сергій, присутній на тому засіданні ООН, розповідав, що черевик з батька знявся в натовпі, а потім йому його принесла охорона. Він, постукуючи рукою по столу на знак незгоди з виступом, став допомагати черевиком. У цей час зал Генеральної Асамблеї завмер, спостерігаючи цю надзвичайно «оригінальну» сцену. До речі, на тому ж засіданні Хрущов назвав філіппінського доповідача «холуєм американського імперіалізму», поставивши в глухий кут перекладачів. 

У 1989 році Конгрес США ухвалив закон про відповідальність за наругу над прапором. 

У 2003 році Міхаель Шумахер став першим в історії перегонів «Формула-1» 6-разовим чемпіоном світу, побивши рекорд за кількістю чемпіонських титулів (їх було п'ять) Фанхіо, що тримався з 1957 року.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 12 жовтня вшановує пам'ять святого Феофана Милостивого і преподобного Киріака відлюдника. Інші назви свята: «Феофан», «Феофан осінній», «Киріак», «Відхідник», «Марем'яна». 

Що сьогодні не можна робити

Не грайте в карти - втратите удачу. Якщо поставите паркан - до вас скоро навідаються злодії. Не сумуйте, інакше весь рік будете плакати. Всі сьогоднішні злі справи до вас повернуться бумерангом. Не можна мити голову - полисієте. Слідкуйте за сіллю: якщо вона закінчиться, то весь рік буде голодним. Нікому її не давайте в борг - віддасте сімейне щастя. Не беріть у руки дрібні монети - великих грошей у вас ще довго не буде. 

Прикмети на 12 жовтня     

Читайте такожВихідні у жовтні: коли та скільки відпочиватимуть українціЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- ранковий вітер удень посилився, а до вечора стих, - кілька днів буде ясно; 

- до вечора опустився туман - найближчим часом настане тепло, заморозків не буде; 

- багато яскравих зірок - восени буде мало опадів, а наступний рік буде врожайним; 

- багато пізніх грибів - довго не буде снігу. 

12 жовтня іменини 

Іменини у Кипріяна, Івана, Феофана, Євстахія та Максимільяна. 

Вас також можуть зацікавити подібні матеріали: