Всесвітній день "Бітлз": історія успіху та найкращі цитати легендарної четвірки

У День "Бітлз", 16 січня, згадують "бунтарів" із Ліверпуля, які підкорили світ.

Сьогодні, 16 січня, відзначається Всесвітній день The Beatles (World Beatles Day). Саме в цей день у 1957 році в Ліверпулі відкрився клуб Cavern, де і почали свій шлях до слави тоді ще нікому не відомі "бітли". Яким був цей шлях, і як групі з клубу в бомбосховищі вдалося отримати світове визнання - читайте в матеріалі УНІАН.

Раніше ми писали, що пішов з життя Вахтанг Кікабідзе - відомий актор, співак та режисер. 

Бітлз - як все починалося 

Група "Бітлз" з'явилася в 1960 році в Ліверпулі (Англія). Юний Джон Леннон, почувши одного разу пісню Елвіса Преслі "Heartbreak Hotel", вирішив, що буде займатися музикою. І це було правильне рішення. Незабаром він познайомився з Полом Маккартні, а трохи пізніше до них приєднався Джон Гаррісон, Стюарт Саткліфф і барабанщик Піт Бест.

Перші три роки свого існування "Бітлз" провели в клубі Cavern. Саме цей клуб, обладнаний в колишньому бомбосховищі Другої світової війни, в індустріальному районі Ліверпуля, став місцем, де хлопці відточували свою майстерність та обзавелися першими шанувальниками. Всього в Cavern музиканти дали 292 концерти.

Як перекладається Beatles - історія назви 

Група, яку спочатку організував Джон Леннон зі шкільними приятелями, називалася The Quarrymen - на честь школи. Потім ця назва змінювалася кілька разів. У жовтні 1959 року музиканти виступили як Johnny and the Moondogs, на іншому концерті вони назвали себе Rainbows. Постійні зміни назви відбувалися через те, що промоутери вважали ім'я їхньої групи занадто коротким і "непомітним". Перш, ніж стати "бітлами" хлопці були Beatals, Silver Beats, Silver Beetles, Silver Beatles... Назва The Beatles з'явилася в квітні 1960 року. Учасники групи згадують, що ідея належить Джону Леннону і Стюарту Саткліффу - тодішньому гітаристу групи. Слово Beatles звучало як "жуки" - "beetles" англійською, але в той же час писалося через "а"- і тоді в очі кидався корінь "beat", як біт-музика. На Beatles і зупинилися.

Бітлз - склад групи і як він змінювався

Перший виступ "Бітлз" відбувся в клубі Cavern 9 лютого 1961 року. У складі були Джон Леннон, Джордж Гаррісон, Пол Маккартні, Стюарт Саткліфф (бас-гітара) та Піт Бест (ударні). Паралельно з виступами музиканти намагалися домогтися прослуховування в звукозаписних компаніях - їм посміхнулася удача і вони потрапили в EMI, до продюсера Джорджа Генрі Мартіна. Він послухав хлопців і спочатку хотів зробити соліста з одного учасника. Але не зміг вибрати і підписав контракт з усією групою з умовою - замінити барабанщика. Склад групи змінюється: залишається Джон Леннон (ритм-гітара, фортепіано, вокал), Пол Маккартні (бас-гітара, фортепіано, вокал), Джордж Харрісон (соло-гітара, вокал) і з'являється Рінго Старр (ударні, вокал). У цьому складі The Beatles будуть до самого розпаду групи.

Коли Бітлз стали популярними - шлях до слави

Потім починається шлях до світової слави. Свій перший хіт - Love Me Do - The Beatles записали у вересні 1962 року. Він потрапив у британські чарти і досяг вершини чарту синглів США. У 1963 році всього за один день, 11 лютого, The Beatles записали весь альбом Please, Please me. У серпні 1963 року їх сингл She Loves You став суперхітом. 

Виступ групи в жовтні 1963 року в лондонському Palladium зробив їх відомими по всій Великобританії: шоу транслювали в прямому ефірі й його дивилися 12 млн глядачів. Цей приголомшливий успіх поклав початок "бітломанії" - у групи з'являється величезна кількість фанатів, які всюди супроводжують "Бітлз", зустрічають їх в аеропортах, годинами мокнуть під дощем, щоб хоч на секунду побачити кумирів.

У 1965 році вперше прозвучала пісня Yesterday - вона вважається найвідомішим творінням четвірки. У червні 1967 року "Бітлз" стали першими, чий виступ транслювали на весь світ по супутниковому телебаченню. Тоді була представлена нова пісня All You Need Is Love, а концерт дивилися майже 400 млн глядачів.

30 січня 1969 року на даху Лондонської будівлі The Beatles востаннє виступили наживо. 

Чому розпалася група The Beatles

Наприкінці 1960-х музиканти відчули, що у них різне бачення творчості. 10 квітня 1970 Пол Маккартні виступив із заявою, що у зв'язку з "особистими, діловими і музичними розбіжностями" не бачить можливості продовження існування The Beatles. Останній альбом, Abbey Road, "бітли" записали вже після розпаду групи.

Легендарний клуб Cavern закрили - почали будівництво нової гілки метро. Верхні поверхи були знесені, підвал засипаний грунтом. Але в квітні 1984-го Cavern відкрили на новому місці, а в грудні 1999 року Пол Маккартні дав тут концерт разом з гітаристом Дейвом Гілмором з групи Pink Floyd і барабанщиком Яном Пейсом з групи Deep Purple.

Зараз Пол Маккартні й Рінго Старр, як і раніше, займаються музикою. Джон Леннон був убитий в 1980 році поруч зі своїм будинком в Нью-Йорку фанатиком Марком Чепменом. Джордж Гаррісон помер від раку в 2001 році.

The Beatles написали понад 240 пісень, записали безліч синглів, випустили 13 альбомів, знялися в декількох фільмах і телешоу. Документальний фільм "Антологія Бітлз" в 1995 році подивилися 420 млн осіб.

За рішенням ЮНЕСКО, з 2001 року 16 січня оголошено Всесвітній день The Beatles - на честь знаменитої групи проводяться різні заходи і кавер-концерти, а меломани всього світу знову включають "Yesterday", "Yellow Submarine", "Let It be".

Знамениті цитати Бітлз 

Творчість чудової четвірки сильно вплинула на розвиток світової музики, втім успіх група отримала не тільки завдяки цьому. "Бітлз" були бунтарями, які схвилювали консервативну Великобританію і підкорили Америку своєю невимушеністю - вони вміли заткнути за пояс будь-якого сноба, на гостру критику відповідали сарказмом. 

  • Життя це те, що відбувається з нами, коли ми намагаємося займатися зовсім іншими справами. (Джон Леннон)
  • Одна частина мене постійно переживає, що я звичайний невдаха, в той час, як інша вважає себе Господом Богом. (Джон Леннон)
  • Найчастіше ми довго б'ємося головою об стіну, коли могли б спокійно вийти через двері. (Рінго Стар)
  • Чи є у диявола своє радіо? Так! Це плітки. (Джорж Харрісон)
  • Для кожного чоловіка рушійна сила - це жінка. (Джон Леннон)
  • Ми були чесними один з одним, чесними щодо того, що стосується музики. Музика була позитивна. Її позитивний момент - любов. Всі ми писали багато про що, але головне, про що співали "Бітлз" - це любов. (Рінго Старр)
  • Зовсім не обов'язково, щоб усюди був сенс: смішно - ну і добре. (Пол Маккартні)
  • Геніальність, мабуть, одна з форм божевілля. (Джон Леннон)
  • Знаєте, що мене дратує в сучасній музиці? У ній все починається з великої літери "Я". (Джордж Гаррісон)
  • Рок-н-рол вічний, тому що він простий, в ньому немає нічого зайвого. Його ритм проникає крізь всі перешкоди. (Джон Леннон)
  • Найприємніше відкривати газету і не знаходити там жодного слова про себе. (Джорж Харрісон)
  • Талант - це здатність вірити в успіх. Повна маячня, коли говорять, що я раптом відкрив в собі обдарування. Я просто працював. (Джон Леннон)
  • - У Детройті почалася кампанія з викорінення руху "Бітлз". Що ви зробите?

- Ми почнемо кампанію з викорінення Детройта.

(Пол Маккартні на прес-конференції The Beatles у Детройті).

Вас також можуть зацікавити новини: