Помер відомий актор / Вахтанг Кікабідзе

У Грузії, на 85-му році життя помер відомий актор, режисер та співак Вахтанг Кікабідзе. Про це повідомляють грузинські засоби масової інформації. Ким був Вахтанг Кікабідзе, як він підтримував Україну в боротьбі проти російської агресії та чому помер актор - читайте в матеріалі УНІАН.

Вахтанг Кікабідзе - біографія Буби

Легендарний грузинський актор Вахтанг Костянтинович Кікабідзе народився в липні 1938 року, в Тбілісі. У 1959-му став артистом Тбіліської філармонії. У 1960-1970-ті виступав з джазовими ансамблями "Діело" і "Орера" - це й був початок його творчого шляху.

У кіно Вахтанг Кікабідзе дебютував в 1966 році - у фільмі "Зустрічі в горах". Але його першою серйозною роботою стала картина "Не горюй!" режисера Георгія Данелія у 1969 році. За неї Кікабідзе в 1979-му отримав приз за кращу чоловічу роль на міжнародному кінофестивалі в Картахені (Іспанія). Фільм приніс Вахтангу успіх серед глядачів і визнання критиків. Далі були роботи "Я слідчий "(1972), "Мелодії Верійського кварталу", "Зовсім пропащий", "Зникла експедиція" (1975). У 1977-му актор знявся у Георгія Данелія в "Міміно" - у ролі льотчика Валіко Мізандарі з невеликого грузинського селища, який мріяв літати на великих лайнерах. До Вахтанга прийшла нова хвиля популярності та всесоюзна любов. На батьківщині актора лагідно називали - Буба Кікабідзе.

Відео дня

У 1981-му Кікабідзе зняв свій перший фільм - ліричну комедію "Будь здоровий, дорогий!", а у 1983 році за цю роботу він отримав "Гран-прі" на фестивалі в Габрово. У 1985 році Вахтанг Кікабідзе зняв ще одну комедію "Чоловіки і всі інші", де виконав головну роль. З 1986 по 1990 роки - очолював Державний естрадний оркестр Грузії "Реро". У 1990-ті та 2000-ні актор став рідше зніматися і більше зосередився на концертній діяльності. 

Вахтанг Кікабідзе має безліч премій і нагород, серед них - Державна премія СРСР, звання Народного артиста Грузії і безліч орденів.

Вахтанг Кікабідзе і підтримка України - що пророкував актор кривавому диктатору

У мирний час Вахтанг Кікабідзе був частим гостем в Україні, добре знав українського президента Володимира Зеленського. Актор був шокований війною, яку Росія розв'язала проти України. Він називав її справжнім геноцидом. За час війни Кікабідзе літав в Україну тричі й був приголомшений тим, що побачив:

Це страшне видовище. Такого я не бачив навіть у кіно. Зараз міста, в які я раніше літав з концертами, - нічого немає. Все порівняли з землею. Нічого не залишилося. А що ще називається геноцидом? Коли дітей вивозять, віддають у якісь далекі країни. Коли вибухають дитбудинки, коли підривають пологові будинки, дитячі садки. У мене язик не повертається,

- розповідав Кікабідзе.

Частину грошей зі свого концерту в Батумі Кікабідзе передавав на підтримку України. Путіна актор порівнював зі Сталіним і пророкував диктатору невигідну долю: його або "прибере" найближче оточення, або на нього чекає сильне покарання згори за злочини в Україні.

Від чого помер Вахтанг Кікабідзе - причина смерті

Артист розповідав, що у молодості ворожка напророкувала йому рак мозку і швидку смерть. Пізніше Вахтанг зізнався, що у 1980-х у нього дійсно діагностували рак мозку. Для тих часів це було рівносильно смертному вироку. Але актор вижив, багато в чому завдячуючи дружині Ірині: вона рік не відходила від хворого чоловіка, і йому таки вдалося перемогти хворобу - після курсу лікування рак відступив. Кікабідзе відтоді до різного роду прогнозів ставився зі здоровою часткою скептицизму.

Взимку 2012 року актор захворів на запалення легень, після якого у Кікабідзе почали відмовляти нирки. Впродовж багатьох років артист змушений був проходити процедуру гемодіалізу. Втім, це дозволяло йому нормально жити і навіть виступати. 

У 2018-му Кікабідзе госпіталізували, ймовірно через загострення хвороби. Зараз офіційна причина смерті Вахтанга Кікабідзе не називається.

Вас также могут заинтересовать новости: