Горіховий Спас 2023: що потрібно освятити в церкві та які є заборони

Горіховий Спас має багато традицій, а за прикметами цього свята визначають погоду.

Горіховий або Хлібний Спас, останній із трьох Спасів, відзначається щороку 29 серпня. Назва свята відображає клопоти наших предків у цей період: вони збирали врожай горіхів та пекли хліб. На Третій Спас ходили на ярмарки, щоби продати лляні полотна та інші речі. Православні віруючі молилися святим та відвідували храми.

УНІАН розповість, як відзначається Горіховий Спас 2022 і що потрібно робити в цю дату.

Раніше ми говорили про те, коли настане Яблучний Спас 2022.

Чому називається Горіховий Спас - історія

Згідно з переказами, одного разу Ісус Христос вмився водою і витерся рушником, на якому залишився його божественний лик. Саме з нього згодом написали перші ікони Спаса Нерукотворного, а саме полотно зцілило від хвороби правителя Едеси, завдяки чому православ'я в цих місцях стало поширюватися швидше. Православні віруючі вважають, що Господа створив сам Всевишній, і він є символом Спаса Нерукотворного, тому цю подію потрібно почитати.

Горіховий Спас - народна назва свята, що з'явилося через те, що в цю пору дозрівали горіхи, які слов'яни посилено збирали. Після збору їх потрібно було освятити в церкві, а потім використовувати для приготування страв. Така ж історія і з третьою назвою - Хлібний Спас - 29 серпня прийнято випікати хліб з нового врожаю. Полотняним Спасом це свято називається тому, що здавна люди на ярмарках продавали тканину, полотна, фрукти і овочі, а піти з ринку з порожніми руками вважалося поганою прикметою.

Що потрібно брати до церкви на Горіховий Спас - традиції

На відміну від Яблучного або Медового Спасів, Горіховий святкують з меншим розмахом, але все одно ігнорувати це свято не варто. Православні віруючі в цю дату відвідують церкву, беруть з собою горіхи і хліб, щоб освятити їх. Потім можна пригощати ласощами рідних, а з освячених горіхів навіть готувати ті чи інші страви.

Ті, хто живуть в селі, до 29 серпня починають збір пшениці і жита, а за старих часів господині ткали полотна і шили одяг, щоб забезпечити нарядами свою сім'ю. До вечора потрібно було чистити джерела і колодязі, щоб взимку і восени не залишитися без питної води. Після того, як всі роботи будуть виконані, можна відправитися в лазню, а потім сідати разом з сім'єю за стіл.

Горіховий Спас 2022 - прикмети

  • якщо журавлі полетіли на південь - Покров (14 жовтня) буде морозним;
  • почався дощ з грозою - осінь очікується теплою;
  • якщо багато горіхів в цьому році, то буде багато хліба в майбутньому році;
  • при зборі горіхів попався плід з черв'яком - чекати біди.

Який перший з'їдений горіх на смак - таким буде і рік: стиглий горіх - чекай великої любові і добрих звісток, нестиглий - скоро з'являться важливі новини, гнилий - до великої біди, а гіркий - до проблем.

Що не можна робити в Горіховий Спас - заборони

Хлібний Спас завершує цикл літніх Спасів, тому так само, як і попередні два, має свої заборони. Згідно з правилами, 29 серпня заборонено:

  • сваритися і лихословити;
  • ходити в ліс;
  • лінуватися і байдикувати;
  • відмовляти в допомозі нужденним.

Через те, що за старих часів наші предки повністю присвячували цей день підготовці до зими, ви теж можете наслідувати їхному прикладу і перевірити, чи все у вас готове до настання холодної пори року.

Вас також можуть зацікавити новини: