Івана Купала 2023: як відзначити і що суворо заборонено робити

Івана Купала – давнє народне свято, язичницькі традиції якого збереглися до наших днів.

Кожного літа відзначається веселе народне свято – Івана Купала. Воно тісно переплетене з язичницькими ритуалами та повір’ями.

Івана Купала у 2021 році – дата

Свято Івана Купала має фіксовану дату й щороку відзначається в ніч на 7 липня. Зазвичай гуляння починаються звечора 6 липня й тривають до самого ранку наступного дня.

Історія свята Івана Купала

Витоки народних святкувань на Івана Купала сягають корінням далеких язичницьких часів. У дохристиянські часи в цей час саме відзначалося літнє сонцестояння і було прийнято прославляти слов’янського бога сонця Ярила.

Однак не тільки з літнім сонцестоянням пов’язують це свято, а ще й зі справжнім буянням природи, яка на цей момент розквітала на повну силу.

Читайте такожВихідні у липні 2021: скільки днів відпочинку буде в УкраїніЗ приходом християнства свято не зникло, однак зазнало певних змін. Зокрема, після переходу на григоріанський календар дата змістилася на два тижні, адже раніше Івана Купала святкували 24 червня (за старим стилем).

Свято стало поєднувати в собі язичницькі та православні ознаки. Так, замість бога сонця люди почали вшановувати Іоанна Предтечу, який був хрестителем Ісуса Христа.

Традиції святкування Івана Купала

Хоч християнська церква намагалася викорінити давні слов'янські свята та традиції, але чимало з них збереглися й були пристосовані до релігійних дат. Популярними на Івана Купала, зокрема, залишаються обряди, пов'язані з водою і вогнем.

Наші предки також вірили, що рослини цього дня набувають чудодійної сили. Вважається, що в ніч на 7 липня можна знайти містичний цвіт папороті, який принесе щастя і багатство.

Народ звечора 6 липня збирається біля водойм, де влаштовуються гучні застілля з піснями, танцями й різноманітними конкурсами. Зазвичай на свято розводять багаття і стрибають через нього. Ці стрибки є свого роду обрядом очищення та способом залучити успіх.

Що можна та не можна робити на Івана Купала

Люди здавна вірили, що в Купальську ніч прокидається всяка лісова нечисть, а тому в цей час не можна спати, щоб перевертні, мавки або лісовики не потягли із собою.

Також не варто нікому позичати гроші або самому брати в борг, щоб не передати в чужі руки своє щастя і благополуччя. Також не слід підбирати на дорозі гроші або загублений кимось предмет – інакше можна звалити на себе чужий борг чи вантаж.

Вважається, що перестрибувати через купальське вогнище не можна з ким завгодно. Робити це треба лише з коханою людиною.

Вас також може зацікавити: