Народне свято 13 грудня: що не можна робити в цей небезпечний день

Народне свято 13 грудня відоме під назвами Євстратіїв день, відьмині посиденьки, Андрій Первозванний, Андрій зимовий, Андрєєв день.

Православна церква України 13 грудня за новим стилем згадує пам'ять святих мучеників Євстратія, Авксентія та Ореста. Наші предки по погоді в це народне свято визначали, яким буде січень. Якщо день морозний і сніговий, то і перший місяць наступного року таким буде.

Свято 13 грудня називали відьмині посиденьки. Люди вірили, що в цю дату відьми і чаклунки збираються на віче, а разом з собою приносять хуртовини і вітер. Селяни побоювалися, що відьми можуть вкрасти або замучити худобу, тому не випускали домашніх тварин.

Народне свято 13 грудня вважається вдалим для весілля, любовних справ, побачень. У дівчат в цю дату успішно проходять ворожіння на женихів, хоча церква такі ритуали не схвалює.

За старим календарем 13 грудня вшановували одного з дванадцяти апостолів Андрія Первозванного. У день Андрія Первозванного в українців прийнято гадати на долю і на суджених. За сучасним календарем це свято тепер відзначатимуть 30 листопада.

Серед української молоді в Андріїв день були популярні Андріївські вечорниці. Дівчата в цей день готували вареники і голубці, а також пекли печиво у формі колеса. Такі коржики називали "калити". Калити підвішували до стелі. Юнаки підстрибували і намагалися відкусити шматок печива.

13 грудня - знак Зодіаку

Народжена 13 грудня людина за знаком Зодіаку - Стрілець. Іменинники цього дня за характером енергійні, рішучі і вельми егоїстичні. У них багато талантів і розвинений розум, і вони знають про це. Народжені 13 грудня люди постійно вивчають щось нове. Не схильні до ризику і авантюр, не люблять зміни. Вони краще підуть довшим, але перевіреним шляхом.

Що не можна робити 13 грудня

Не можна їсти м'ясо, яйця, молочні продукти і рибу, оскільки триває Різдвяний піст. Також заборонені галасливі багатолюдні гуляння і зловживання алкоголем.

У цей день строго заборонено лаятися матом, інакше привабите негатив в своє життя.

Не можна випускати на вулицю без нагляду домашню худобу, інакше тваринам може нашкодити нечисть.

Не варто скаржитися на долю, хвороби і проблеми в цей день, щоб ситуація не погіршилася.

Прикмети погоди 13 грудня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Ясний і морозний день віщує швидке похолодання.
  • Сніг, що випав в цей день, не розтане до Нового року.
  • Хмари пливуть низько і швидко - до поривчастого холодного вітру.
  • Якщо кішка багато вмивається, то погода буде ясною і морозною.
  • Яка погода сьогодні, таким буде січень.
  • Сонце сідає в хмари - до посилення снігопадів.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: