Народне свято 19 грудня: 7 суворих заборон цього дня

Народне свято свято 19 грудня відоме під назвами Ілля Муромець, День святого Миколая, Микола Чудотворець, Микола зимовий.

Православна церква України 19 грудня за новим стилем вшановує пам'ять мучеників Боніфатія, Прова і Аріса, святителя Григорія Омиритського і преподобного Іллі Печерського з Києво-Печерського монастиря.

Святий Боніфатій вважається охоронцем тверезості. У народне свято 19 грудня йому молилися про лікування пияцтва і допомогу в позбавленні від шкідливих звичок. А лікування алкоголізму в цю дату ефективніше, ніж в інші дні.

Наші предки в цей період продовжували підготовку до морозів, які повинні посилитися до Водохрещі: заклеювали вікна, утеплювали дах, діставали теплі ковдри з комори. 

Починався період різдвяних ярмарків, на яких можна було купити будь-які теплі речі, зимове взуття, домашнє начиння або нові сани.

За старим стилем 19 грудня церква відзначала День святого Миколая. У свято 19 грудня в українців було прийнято залишати подарунки дітям під подушкою від імені святого Миколая. Але іграшки та солодощі в це народне свято призначалися тільки  для тих дітей, які вели себе слухняно. Якщо ж хлопчик чи дівчинка робили шкоду протягом року, то під подушкою їх чекала різка.

З переходом на новоюліанський календар привітання з Днем святого Миколая тепер звучать 6 грудня. 

19 грудня - знак Зодіаку

Народжені 19 грудня люди за знаком Зодіаку - Стрільці. Іменинники цього дня за характером самодостатні і вперті. Постійно відстоюють свою думку і сміливо кидають виклик будь-яким проблемам. Їх не лякають невдачі і вони ніколи не опускають руки. Їхнім головним недоліком є нетерплячість і відсутність сили волі, слабкість перед шкідливими звичками.

Що не можна робити 19 грудня

Не можна в цей день здійснювати недобрі вчинки, сваритися, мстити іншим людям, заздрити і зловтішатися. За прикметами той, хто образить іншу людину або зрадіє чужому горю, незабаром сам буде сумувати.

Не можна займатися важкою фізичною працею і рукоділлям в цей день.

У цей день не можна ходити в боржниках. Краще повернути всі кредити і роздати борги, інакше і в наступному році часто будете жити в борг.

Якщо йдете в гості, то не можна приходити з порожніми руками, інакше відносини з господарями будинку можуть погіршитися.

19 грудня не можна пришивати гудзики і виносити сміття.

Не можна їсти м'ясо, молочні продукти і яйця, оскільки триває Різдвяний піст.

Прикмети погоди 19 грудня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Яка погода сьогодні, такою вона буде до кінця грудня.
  • Снігопад в цей день віщує хороший урожай хліба в наступному році.
  • Зоряна ніч обіцяє похолодання в найближчі дні.
  • Якщо в цей день сонце світить, але не гріє, то скоро морози посиляться.
  • Вікна вкрилися крижаними візерунками - до сніжного Нового року.
  • Якщо ранок теплий, то буде хороший урожай озимих культур.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: