День святого Миколая у 2023 році / ua.depositphotos.com

Микола Чудотворець - один із найшанованіших святих у православ'ї, якого вважають покровителем моряків, мандрівників та сиріт. Святий Миколай був реальним єпископом, який прославився багатьма добрими справами за життя. В Україні свято Миколи найбільше люблять діти, адже цього дня вони знаходять під подушкою подарунки від святого. Розповідаємо, якого числа День святого Миколая буде у 2023 році, як він відзначається та які встановлює заборони.

Хто такий святий Миколай

Миколай проживав у Малій Азії у III-IV століттях і був родом із забезпеченої грецької родини у римській провінції Лікія. Згідно з легендами, він уже з народження виявив незвичайні здібності, зціливши свою матір і вивчаючи Божественне Письмо.

Як єпископ Миколай Мирлікійський був відомий своїм милосердям. Він продав своє майно і вів аскетичний спосіб життя, допомагав сиротам та жебракам. Миколай присвятив своє життя служінню Богу та активно захищав християнську віру від єресей.

Відео дня

Одна з відомих подій у житті Миколи Чудотворця пов'язана з бідним чоловіком, який не мав приданого для своїх трьох дочок. Дізнавшись про його біду, Микола потай допоміг чоловікові, поклавши в його будинок мішок із золотом.

Ця історія стала відомою, і з неї з'явилася традиція ховати подарунки в панчохи чи шкарпетки на Різдво, а святий став прообразом Санта-Клауса.

Святий Миколай помер близько 345 року у місті Мири. Його мощі наприкінці VIII століття намагалися викрасти араби, але безуспішно. Але 1087 року святиню викрали італійці з метою її захисту. Мощі урочисто перенесли до церкви Святого Стефана, а згодом у місті збудували церкву Миколая (зараз – Базиліка Святого Миколая), де вони знаходяться до цього дня. Дрібні фрагменти мощів, що залишилися у Світах, доставили до Венеції на острів Лідо до церкви святого Миколая-покровителя моряків.

З того часу святий Миколай має два дні пам'яті в церковному календарі: у день його смерті (Микола Зимовий) і в день перенесення мощів до міста Барі (Микола Літній).

Коли День святого Миколая в Україні у 2023 році

День пам'яті святого Миколая традиційно 19 грудня. Але з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар дати неперехідних свят зрушилися. Тому День святого Миколая за новим стилем тепер відзначають на 13 днів раніше - 6 грудня.

Що можна попросити на День святого Миколая 

6 грудня - День святого Миколая / ua.depositphotos.com

Микола Чудотворець приймає всі молитви, сказані зі щирою вірою. Вважається, що святий Миколай захищає від неприємностей у дорозі, допомагає у разі голоду та хвороб, сприяє вдалому заміжжю і приносить добробут і достаток у сім'ю.

Крім того, Миколу вважають і покровителем засуджених - він допомагає їм виправитися і повернутися на праведний шлях. Також Микола Чудотворець опікується мореплавцями та мандрівниками.

Що можна робити в День святого Миколая

У день Миколи можна помолитися святому дому чи церкві. В українців у це свято прийнято обмінюватись подарунками. Найбільше на них чекають діти - їх пригощають солодощами та радують іграшками від імені святого Миколая. Батьки просять Миколу захистити діток та надіслати їм щасливе життя

Вважається також, що цього дня слід повернути всі свої борги, щоб залучити до життя статки. А дівчата у чудотворця можуть вимолити гідного чоловіка та щасливий шлюб.

Що не можна робити в День святого Миколая

Є в цей день і низка важливих заборон:

  • суворо заборонено лаяти дітей, особливо маленьких;
  • не можна ображати старих, тварин, тих, хто слабший;
  • не слід відмовляти в милостині;
  • не можна робити прибирання, займатися рукоділлям і важкою роботою.

Також категорично не можна в це свято брати або давати гроші в борг - як уже говорили, навпаки, потрібно повернути всі свої борги, щоб наступний рік провести в достатку. Наші предки вважали, що святий Миколай покарає кожного, хто зробить поганий вчинок, і не лише в день його пам'яті.

Раніше ми публікували православний календар на грудень 2023 - які свята та коли відзначаємо з новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: