Народне свято 21 березня: головні українські звичаї та заборони

Народне свято 21 березня відоме під назвами Вербоносиця, Весняний сонцеворот, Кирило Катанік, Фомін день, день Водяного.

Православна церква України 21 березня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Якова, єпископа Кирила Катанського і патріарха Фоми Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподобного Феофілакта Никомидийского і священномученика Феодорита.

Наші предки до цього народного свята очікували потепління, танення снігу і частих сонячних днів. У різні роки в період з 19 по 21 березня настає день весняного рівнодення. Уже з завтрашньої дати день стане довшим за ніч.

Народне свято 21 березня здавна вважається небезпечним і нещасливим. Через погіршення погоди та забруднення води люди наприкінці березня більше хворіли. Наші пращури пов'язували сплеск захворювань із розгулом нечистої сили - сестер-лихоманок, які приносять застуду і жар. Ефективним засобом від лихоманки вважали трав'яний чай і похід у лазню.

Також день вважається невдалим для подорожей і поїздок. Таке повір'я може бути пов'язане з тим, що в другій половині березня дороги розмивало брудом. Вози часто застрявали в дорозі, тому люди намагалися нікуди не їздити до настання тепла і засихання доріг.

Господині у свято 21 березня пекли вироби з борошна. У домівках уже закінчувалося м'ясо - стару худобу зарізали ще взимку, а молодняк ще не підріс. Тому люди переходили на крупи та борошняні вироби. В останні дні березня робили печиво та булки у формі різних птахів. Таким чином сподівалися прискорити настання весни.

21 березня - вдалий день для збору березового соку, бруньок і кори. Також у цю дату добре садити розсаду овочів. Якщо на вербі з'явилися бруньки, то їх можна зібрати і засушити для лікувальних цілей.

21 березня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Овен. Іменинники цього дня за характером незалежні, працьовиті, вперті. Вони не слухають чужих порад і вчаться тільки на власних помилках. Не люблять, коли обмежують їхню свободу. Багато працюють заради близьких, сім'я для них - головна цінність. Люблять природу та тварин.

Що не можна робити 21 березня

Цього дня не можна рубати дерева та обрізати гілки, інакше рани будуть довго гоїтися. Також не варто пересаджувати рослини - вони не приживуться на новому місці.

Категорично заборонено сваритися з близькими, сперечатися і згадувати старі образи, інакше стосунки надовго зіпсуються.

Невдалий день для подорожей. У поїздці багато що піде не за планом.

Прикмети погоди 21 березня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Якщо на березі вже з'явилося листя, то літо буде посушливим.
  • Грім 21 березня обіцяє врожайний рік.
  • Березовий сік рясно тече - до дощового літа.
  • Високі й тонкі хмари віщують поліпшення погоди.
  • Якщо птахи в'ють гнізда на південному боці дерева, то літо буде холодним.
  • Туман 21 березня віщує заморозки.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: