Народне свято 26 жовтня: чому не можна працювати по дому в цей день

Народне свято 26 жовтня відоме під назвами Дмитрієв день, Дмитро Солунський, Агафонов день.

Православна церква України 26 жовтня за новим стилем вшановує пам'ять великомученика Дмитра Солунського, якому моляться про смирення і терплячість, а також про сміливість перед битвою. За старим стилем церква 26 жовтня вшановувала пам'ять мучеників Карпа Фіатірійського, диякона Папіли і його сестри Агафоніки і мученика Агафоніка, а також Іверської ікони Божої Матері.

Наші предки в народне свято 26 жовтня поминали покійних близьких і друзів протягом усього тижня, на який випало свято. Особливим днем вважалася найближча до свята субота, коли всі йшли на цвинтар. Цього року Дмитрівська батьківська субота випадала на 21 жовтня.

У свято 26 жовтня українці не працювали, а ходили на могили близьких, прибирали і ставили свіжі квіти. Також до цієї дати проводили генеральне прибирання в будинку. Вважалося, що в цей день в будинку повинен бути порядок. Жінки прали постільну білизну, вибивали килими і мили вікна, а чоловіки чистили піч і прибирали в погребі.

У це народне свято часто готували поминальні страви - кутю, капусняк, пампушки, кисіль. Також в родині могли готувати страви, які любив за життя померлий.

У день Агафона в давні часи ходили в баню і парилися на цілющих травах. Вірили, що після такої процедури жодна осіння хвороба організму не буде страшна.

День вважається вдалим для лікування будь-яких хвороб, а також для освячення нового житла після переїзду.

26 жовтня - знак Зодіаку

Народжена 26 жовтня людина за знаком Зодіаку - Скорпіон. Іменинники цього дня за характером добрі, але марнославні. Вони люблять красиве і комфортне життя. Мають безліч захоплень. Не люблять займатися побутом. Їх смаки і цікаво часто незвичайні і незрозумілі оточуючим.

Що не можна робити 26 жовтня

Після Дмитрового дня і до Різдва в давні часи заборонялося грати весілля і вінчатися.

26 жовтня, за давніми прикметами, не можна займатися важкою фізичною працею і роботою по дому, вишивати, колоти дрова, займатися будівництвом і ремонтом - всі ці справи пройдуть невдало і принесуть проблеми зі здоров'ям.

Також наші предки в цей день намагалися не займатися справами, пов'язаними з водою - миттям підлоги і посуду, пранням, вологим прибиранням.

Не можна 26 жовтня лаятися, сперечатися з близькими, згадувати старі образи, інакше відносини назавжди будуть зіпсовані.

Заборонено в цей день погано говорити про померлих близьких.

Прикмети погоди 26 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо день теплий, то зима буде теплою.
  • Випав іній на деревах і траві - до сніжної зими.
  • Кішка закриває морду лапами - до похолодання.
  • Якщо до цього дня вода в ставках жодного разу не замерзала, то до кінця жовтня не буде морозів.
  • Півень кукурікає ввечері - до зміни погоди.
  • Якщо сонце під час заходу ховається за хмарами, то бути негоді.
  • У лісі повторно виросли гриби - до пізнього першого снігу.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: