Дмитрівська батьківська субота - нова дата / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

Дмитрівська батьківська субота - це один із поминальних днів, коли померлих вшановують у храмах особливим чином.  Від інших вона відрізняється тим, що цього дня поминають не тільки родичів і близьких, а й усіх, хто загинув за Батьківщину.

Коли Дмитрівська поминальна субота в 2023 році

У Дмитрівської батьківської суботи немає фіксованої дати - відзначають її в суботу перед днем поминання великомученика Димитрія Солунського, який раніше випадав на 8 листопада. З переходом Православної церкви України на новий календар він зсувається на 13 днів раніше і тепер буде 26 жовтня. Відповідно Дмитрівська субота у 2023 році за новим церковним календарем відбуватиметься 21 жовтня.

Дмитрівська батьківська субота - як поминати

Святий великомученик Димитрій Солунський, який загинув за християнську віру, вважається покровителем воїнів. На іконах його зображують також у вигляді воїна в обладунках зі списом і мечем у руках і моляться святому, щоб він полегшив тяготи військової служби. Тому в батьківську суботу поминають не тільки померлих родичів і близьких, а й усіх воїнів. 

Відео дня

Напередодні цього дня, у п'ятницю ввечері, і в сам поминальний день у храмах проводять поминальні літургії та панахиди. У суботу добре піти до церкви, постояти на службі, поставити свічку за упокій душі. До церкви приносять поминальні продукти: хліб, печиво, фрукти, цукерки, які після служби роздають малозабезпеченим. Якщо з якоїсь причини немає можливості відвідати храм, то можна помолитися за померлих удома: потрібно попросити про прощення їхніх гріхів, оскільки не всі встигають за життя їх відмолити. Щира молитва за спасіння допомагає душам знайти спокій.

Також у Дмитрівську батьківську суботу йдуть на цвинтар, де прибирають могилки і теж моляться за упокій душі.

Дмитрівська поминальна субота - чим поминати

У Дмитрівську батьківську суботу також прийнято влаштовувати поминальний обід. Вважається, що цього дня за столом збираються не тільки живі, а й померлі, тому на стіл ставлять зайву тарілку і прилади. Традиційно готують кутю, млинці, пироги, м'ясо та улюблені страви померлих.

Дмитрівська батьківська субота - що не можна робити 

Цього дня є й кілька суворих заборон. Є думка, що поминати не можна нехрещених людей, але церква каже, що потрібно насамперед молитися про тих, хто не робив цього сам.

Чого не слід робити в Дмитрівську батьківську суботу:

  • лаятися, ображатися, з'ясовувати стосунки - день має пройти в тиші, молитві та прощенні;
  • вживати алкоголь - дозволено тільки церковне вино;
  • веселитися і шуміти;
  • замикати вдень двері на ключ - краще залишити відчиненими.

Також вважається, що не можна гасити свічку, яку запалили в пам'ять про покійних - вона має догоріти сама.

Раніше ми розповідали, коли будуть батьківські суботи у 2023 році за новим календарем.

Вас також можуть зацікавити новини: