Коли відзначається Різдво Іоана Предтечі 2021: дата та історія великого свята

Це свято присвячене одному з найважливіших святих у християнстві, який передбачив народження Месії.

На початку липня віруючі відзначають день народження Іоанна Предтечі або Іоанна Хрестителя. Цей святий передбачав народження Месії, який врятує людство. Він вів праведне і аскетичне життя, а пізніше хрестив Ісуса в річці Йордан. Крім Іоанна в християнстві також святкують народження (різдво) Богородиці і самого Ісуса.

Коли відзначається свято

Різдво Іоанна Предтечі святкується щорічно в одну дату - 7 липня. У цей день також відзначається народне свято Івана Купала, назва якого походить від сучасної форми імені Іоанн. Католики відзначають народження святого 24 червня.

Історія Різдва Іоанна Предтечі

Згідно з описом в Євангелії від Луки, батьки Іоанна Єлисавета і Захарій народили сина в похилому віці. Архангел передбачив їм, що Іоанн буде вести праведне життя і передрече народження Спасителя. Після народження Іоанна цар Ірод наказав побити всіх немовлят у Віфлеємі і мати втекла з ним в пустелю.

Читайте такожСвята і вихідні в липні 2021: чи будуть додаткові канікулиПісля цього Іоанн багато років жив у пустелі, постив і молився. У 30 років він почав проповідувати християнство і закликав народ покаятися біля річки Йордан. До річки прийшло багато людей. Серед них був І Ісус. Тут Предтеча і хрестив Ісуса. Іоанн був страчений в темниці зброєносцем царя Ірода.

Традиції і заборони свята

Оскільки це свято збігається з Івана Купала, його святкування проводиться відповідно до народного свята. 7 липня палять багаття, заплітають вінки, танцюють хороводи і проводять ворожіння. Наші предки вважали, що в цей день відбуваються чудеса.

Свято народження Іоанна Предтечі відзначається в Петрів піст. Як і в усі пісні дні, в цю дату не можна їсти м'ясо, молочні продукти і яйця. Вважається, що в свято не можна користуватися ножем, шити і в'язати, нарізати круглі овочі. Роботу по дому краще відкласти.

Вам також може бути цікаво: