Івана Купала 2021 - дата та історія / фото УНІАН

Івана Купала – одне із найвідоміших слов’янських свят, яке виникло ще в часи язичництва. Відзначається воно зазвичай весело та із розмахом.

Коли Івана Купала у 2021 році

Свято Івана Купала припадає на літню пору. Кожного року це одна й та ж сама дата, а саме – 7 липня. Проте святкування розпочинається ще звечора напередодні й завершується вже під ранок.

Івана Купала: історія свята

У давнину свято Івана Купала було приурочене до дня літнього сонцестояння. Тобто його відзначали, коли наступав найдовший день року. Ніч, звісно ж, була найкоротшою і вважалася містичною та магічною.

Відео дня

Предки вірили, що цього дня відбувається найвищий розквіт матері-природи, й було прийнято здійснювати різні ритуали та обряди. А святкування здійснювалися язичниками на честь бога Сонця.

Традиції та звичаї на Івана Купала / фото УНІАН

З приходом християнства свято не зникло, хоч православна церква й намагалася викорінити язичницькі звичаї слов'ян. Водночас воно зазнало деяких змін. Івана Купала, зокрема, почали святкувати у день, коли християни східного обряду відзначають Різдво Іоанна Хрестителя (Предтечі).

Традиції Івана Купала: як святкують

Святкувати Івана Купала починали ще до заходу сонця 6 липня. Вважається, що купальська ніч особлива, наповнена магією. Тому здавна цього дня заведено проводити певні обряди, дотримуватися різних правил і заборон, спостерігати за прикметами.

Читайте такожВихідні у липні 2021: скільки днів відпочинку буде в УкраїніНа Купала люди оперізувалися перев’язами з квітів, надівали на голову вінки з трав, водили хороводи й співали пісні. Робили це зазвичай біля водойм, адже вінки потім можна пускати на воду, спостерігаючи, як і куди вони попливуть.

У купальську ніч також розпалювали очищаюче багаття, яке намагалися підтримувати до самого ранку. Люди стрибали через вогонь: хто вдаліше і вище – той буде щасливішим.

В народі вірили, що трави цієї ночі набувають чудодійної сили й стають максимально корисними, тому люди спеціально виділяли час для їх збору. Вважається, що саме в ніч на 7 липня можна знайти містичний цвіт папороті – квітку щастя, яка розквітає один раз на рік.

Вас також може зацікавити: