Цей піст триває 40 днів і завершується традиційно у переддень Різдва Христового.
Різдвяний піст є останнім багатоденним постом у році. Традиційно він передує важливому християнському святу – Різдву Христовому.
Читайте такожВихідні у грудні: як відпочиватимуть українці в завершальний місяць року
Оскільки заговини (останній день, коли можна наїстися всього, чого душа забажає) припадають на 27 листопада, коли вшановується пам’ять апостола Пилипа, цей піст ще називають Пилиповим.
Порівняно з Великим або Успенським постом, Різдвяний не такий уже й суворий. Звісно ж, що під час посту заборонені м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця та сир.
Крім того, у понеділок, середу і п'ятницю забороняються риба й вино, їжу без олії (сухоїдіння) дозволяється вживати тільки після вечірньої. В інші ж дні – вівторок, четвер, субота та неділя – дозволено вживати їжу з рослинною олією.
Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята, якщо вони припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу або п'ятницю, то дозвіл посту є лише на вино та олію. З 2 січня по 6 січня піст посилюється, і в ці дні навіть у суботу та неділю риба не благословляється.
Основу пісного столу в цей період становлять овочі, каші, бобові та гриби.
У цей піст не можна грішити повсякденними гріхами. Варто, зокрема, позбутися гріховних помислів і пристрастей. Не злитися, не лихословити й не засуджувати.
Не вітаються в період посту святкування весіль та гучних днів народжень, а також вживання спиртних напоїв.
Також варто утриматися від подружньої близькості.
Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата великого християнського свята в Україні
Гастрономічна складова посту є лише засобом для правильного духовного життя, що ґрунтується на молитві й таїнствах покаяння та причастя. Дотримуючись його, людина цілеспрямовано уповільнює темп свого життя, зосереджується не так на тілесному, як на духовному.