Найдовший день у році: привітання з літнім сонцестоянням, традиції та заборони

Літнє сонцестояння-Найдовший день у році, який має багато давніх традицій.

День літнього сонцестояння - особлива подія, коли на Землі спостерігається найкоротша ніч у році. Після цієї дати дні почнуть поступово скорочуватися, а ночі - збільшуватися. Літнє сонцестояння у слов'ян мало безліч звичаїв і повір'їв, які дійшли до наших днів.

Що таке літнє сонцестояння 

Літнє сонцестояння - це коли у північній півкулі Сонце знаходиться в найпівнічнішій точці свого руху і ніби не рухається цілий день. У південній півкулі Сонце навпаки знаходиться в самій південній точці. У північній півкулі з цієї події починається астрономічне літо, а в південній - зима.

Літнє сонцестояння 2023 - дата події

У північній півкулі в 21 столітті сонцестояння влітку настає 20 або 21 червня. Цього року подія відзначається 21 червня 2023 року. Схід Сонця по Києву настане о 04:47, захід - о 21:14. День триватиме 16 годин 26 хвилин, а ніч - всього 7 годин 34 хвилин.

Літнє сонцестояння - як святкувати

День літнього сонцестояння відзначається багатьма народами світу і має різні традиції. У деяких країнах літнє сонцестояння має інші назви і не збігається за датою з астрономічною подією.

В українців літньому сонцестоянню присвячене свято Івана Купала. Після хрещення Київської Русі його приурочили до Різдва Іоанна Хрестителя 24 червня (7 липня за старим стилем). Але давні дохристиянські традиції збереглися до наших днів. Стрибки через багаття, плетіння вінків, ворожіння на любов, пошук цілющих і містичних рослин - так відзначали найкоротшу ніч у році наші предки. Ці традиції можна повторити в сам день літнього сонцестояння 21 червня.

Існують давні повір'я про те, що потрібно робити під час літнього сонцестояння, щоб все літо пройшло вдало:

  • встати якомога раніше;
  • вмитися росою;
  • зібрати цілющі трави;
  • облитися водою;
  • сплести вінок з польових трав.

Також у цей день з давніх-давен були популярні ворожіння на наречених і на долю. Але віруючим людям варто пам'ятати, що за християнськими віруваннями ворожити православним суворо заборонено.

Вас також можуть зацікавити новини: