Покровська поминальна субота 2022: як і коли вшанувати покійних рідних

Коли покровська батьківська субота 2022 року і як правильно провести цей день - пояснює УНІАН.

Щорічно в жовтні церква відзначає Покров Пресвятої Богородиці - одне з найважливіших християнських свят. У найближчу до Покрови суботу християни відзначають Покровську поминальну суботу - день поминання покійних рідних і друзів. Цього року Покрову святкують у п'ятницю 14 жовтня, а батьківська субота випадає на 8 жовтня.

Що роблять у Покровську батьківську суботу

У Покровську батьківську суботу прийнято відвідувати храм і молитися за душі померлих рідних і друзів. Доречно також буде сходити на кладовище у цей день і прибрати могили рідних.

Спочатку покровська поминальна субота була встановлена в пам'ять про православних воїнів, загиблих за Батьківщину. Тому в цей день також можна помолитися за всіх українських військових, померлих на фронті. Помолитися за упокій їх душ допоможе молитва за воїнів України.

На Покровську батьківську суботу готують поминальний обід з куті та узвару. За народною традицією, за столом залишають порожні стільці за кількістю померлих близьких.

Що не можна робити на Покровську батьківську суботу

  • Піст в цей день не встановлений, тому харчових заборон немає. Однак пити алкоголь у поминальний день не варто. Особливо строго заборонено пити алкоголь на кладовищі - це великий гріх і язичницький звичай.
  • Не можна лаятися і лихословити.
  • Не можна відмовляти в допомозі людям в цей день.
  • Суворо заборонено ображати когось, мстити, розпускати злі плітки.
  • Заборонений займатися ворожінням і будь-якими окультними практиками.

Вас також можуть зацікавити новини: