Як правильно поститися в Різдвяний піст і яку їжу можна вживати в залежності від дня тижня - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.
Православні віруючі щороку дотримуються сорокаденного Різдвяного посту, який закінчується в Святвечір - переддень Різдва Христового. Цей піст вважається одним з найсуворіших в році і необхідний, щоб очистити свої душу і тіло перед великим святом. УНІАН розповість, що можна їсти в Різдвяний піст мирянам.
Раніше ми говорили про те, коли саме настане Різдвяний піст 2022-2023 і в чому його головні особливості.
Відомо, що Різдвяний піст триває 40 днів - це менше, ніж у Великому, але також дуже важко, особливо для непідготовлених людей. До кінця посту доходять не всі, але тих, у кого це вийде, Господь щедро нагородить.
Різдвяний піст розділений на три етапи:
Кожен етап відрізняється від попереднього різноманітністю в раціоні. Чим ближче кінець посту - тим суворіше заборони, наприклад, якщо на самому початку мирянам дозволені риба і олія, то в кінці раціон змінюється і практично повністю складається з сухоїдіння.
Для тих, хто вирішив дотримуватися посту вперше, є важлива рекомендація - не лякатися запаморочення і легкої нудоти. Такі симптоми з'являються через різкий перехід організму на новий раціон - незабаром вони зникнуть, зате з'являться легкість і енергія.
Список продуктів, які можна і не можна їсти на Чотиридесятницю, виглядає так:
В цілому, заборона накладена тільки на їжу тваринного походження, інші продукти можна додавати або прибирати, порадившись з духовним наставником. Головне - розділити харчування на 5-6 разів на день, включаючи перекушування, і їсти через кожні 2-3 години. Так ви не зголоднієте і не будете відчувати особливих поневірянь.
Продукти не обов'язково їсти саме сирими - їх можна тушкувати, варити або запікати в духовці. Варити супи і пісні каші, робити запіканки і пиріжки, головне, щоб їжа була пісною.
Як нагадування, ми склали детальний список того, що можна їсти в той чи інший день посту:
Перший етап (з 28 листопада по 19 грудня) - по понеділках можна вживати продукти рослинного походження, а по вівторках, четвергах і суботах дозволено додавати рибу і масло. Середа, п'ятниця - сухоїдіння.
Другий етап (з 20 грудня по 1 січня) - по понеділках можна їсти рослинну їжу без масла, по вівторках і четвергах - рослинну їжу з маслом, по середах і п'ятницях - сухоїдіння, а по суботах і неділях миряни вільні покуштувати гарячої їжі з маслом і рибу.
Третій етап (з 2 по 6 січня) - найсуворіший. У понеділок, середу і п'ятницю віруючі повинні дотримуватися сухоїдіння. У вівторок і четвер дозволена гаряча їжа без масла, а в суботу та неділю - гаряча їжа з маслом.