Різдвяний піст 2022 - дата, як дотримуватися / depositphotos.com

Щорічно православні віруючі тілесно та морально готують себе до Різдва, очищуючи тіло та душу за допомогою посту. Різдвяний піст - один із найдовших у році і триває 40 днів. Під час нього відмовляються від певної їжі, а також утримуються від розваг та гріхів. Мета посту полягає в тому, щоб очистити тіло і душу, виховати себе духовно та наблизитися до Бога. УНІАН розповість, як поститися в Різдвяний піст правильно.

Раніше ми говорили про те, коли починається Різдвяний піст 2022 у католиків і протестантів.

Коли починається пост 2022 - дата та особливості

В Україні Різдво Христове відзначається двічі - 25 грудня і 7 січня. Відповідно, Різдвяний піст триває:

Відео дня
  • з 15 листопада по 24 грудня за старим стилем;
  • з 28 листопада по 6 січня за новим стилем.

У народі Різдвяний піст ще називається Пилиповим - на честь святого апостола Пилипа, пам'ять якого віруючі шанують 27 листопада (14 листопада за старим стилем). Ця дата - останній день, коли можна їсти скоромну їжу. 

Як правильно харчуватися в Різдвяний піст - загальні правила

Період Різдвяного посту важливим для кожного християнина, адже відразу після закінчення посту настає Різдвяний Святвечір - переддень великого свята Різдва Христового. 

Важливо розуміти, що в цей період необхідні не тільки обмеження їжі, але і приборкання своїх плотських бажань. У Різдвяний піст потрібно утримуватися від:

  • лихослів'я і образ;
  • куріння і вживання спиртного;
  • занять любов'ю;
  • ненависті і жадібності;
  • відвідування розважальних заходів.

Вашими головними заняттями на період посту повинні стати молитва і абсолютний спокій. Зрозумійте, що ви намагаєтеся стати ближче до Бога, а для цього вам потрібно відмовитися від усього того мирського, що наповнює ваше життя негативом або ілюзорним позитивом.

Також необхідно перестати вживати їжу тваринного походження, молочну продукцію і яйця. Все, що ви їсте, має бути від природи - на рослинній основі. У середу і п'ятницю можна їсти рослинну їжу без масла, а у вівторок, четвер - рослинну їжу з маслом. У суботу, неділю (крім останніх), а також на великі свята дозволяється вживати рибу.

Бажано відмовитися від консервації - вона негативно впливає на шлунково-кишковий тракт, який і так відчує стрес від різкої зміни харчування. Саме тому церковнослужителі рекомендують міняти раціон поступово, а не різко в перший день посту.

Вас также могут заинтересовать новости: