2 лютого 2022: хто народився, помер, цікаві особистості в історії

Хто з відомих людей народився 2 лютого і чию пам'ять шануємо сьогодні - дізнайтеся на УНІАН.

У цей день на світ з'явилися кілька видатних особистостей, творчий шлях яких справив помітний вплив на світову культуру. Також 2 лютого ми згадуємо тих, хто, йдучи, залишив після себе нетлінний пам'ятник у вигляді наукових відкритих або творів мистецтва.

Раніше ми розповідали, яке свято 2 лютого відзначається сьогодні в світі.

Хто народився 2 лютого

Джеймс Джойс

140 років від дня народження

У цей день літературний світ відзначає ювілей ірландського письменника і поета Джеймса Джойса. Представник модернізму став відомий завдяки творам "Улісс", "Портрет художника в юності" і "Поминки за Фіннеганом". Джойс і зараз вважається одним з найбільш затребуваних прозаїків - в 1998 році видавництво Modern Library склало список "100 кращих романів новітньої бібліотеки", в який потрапили всі три романи автора.

Євген Павлович Гребінка 

210 років від дня народження

Український поет і письменник, автор пісні "Очі чорні" і романа "Чайковський". Народився на хуторі притулок (нині - село Мар'янівка) у Полтаві. Був близько знайомий з Тарасом Шевченком, Володимиром Далем та Олександром Афанасьєвим-Чужбінським. 

Переклав українською мовою твір "Полтава" Пушкіна. Був відомий своїми байками, наприклад: "Ведмежий суд"," Рибалка", "Вовк і вогонь" і "Ячмінь", в яких викривав пороки суспільства.

Айн Ренд 

117 років від дня народження

Аліса Зіновіївна Розенбаум - авторка легендарних творів "Атлант розправив плечі" і "Джерело". Народилася і жила в Санкт-Петербурзі, після закінчення університету отримала візу на навчання в США. Її батьки залишилися в СРСР і померли в час блокади.

Айн Ренд досі піддається критиці з боку літераторів. В основному, через підозри в частковому плагіаті деяких творів і об'єктивізм, який, як вона стверджувала, є новою формою філософії, і був створений нею.

Хто помер 2 лютого

Дмитро Іванович Менделєєв 

115 років від дня смерті

Вчений, енциклопедист, хімік, фізик, педагог - для переліку заслуг і праць Менделєєва не вистачить і сторінки. Відомо, що вчений присвятив 30 років свого життя роботі в університеті Санкт-Петербурга, але пішов звідти на знак протесту, коли студентів обмежили у свободі слова. З усіх наукових праць Менделєєва тільки 10% присвячені хімії, так що, не таблицею єдиною. Хоча, на момент її складання, він передбачив властивості елементів, ще не виявлених, і залишив для них місце.

Цікавий факт: дочка Менделєєва - Любов Дмитрівна - стала дружиною поета Олександра Блока.

Сам вчений помер від зупинки серця, спровокованої запаленням легенів.

Всеволод Емільович Мейєрхольд

82 роки з дня смерті

Карл Казимир Теодор Майергольд народився в лютеранській німецькій родині, але після досягнення повноліття прийняв православ'я і змінив ім'я. В якості альтернативи вибрав ім'я улюбленого письменника Всеволода Гаршина.

Відомий, як театральний режисер, актор і педагог. Був одружений на актрисі Зінаїді Райх - першій дружині поета Сергія Єсеніна. Після революції 1917 року став членом ВКП(б) і з радістю служив радянській владі.

Згідно з даними деяких істориків, після постановки вистави, яка не сподобалась Сталіну, в 1939-му році був заарештований, а в 1940-му році розстріляний. Дружина Мейєрхольда, яка виступала проти дій співробітників НКВС, також була вбита в своїй квартирі невідомими особами.

Кузьма Скрябін

7 років з дня смерті

Андрій Вікторович Кузьменко - культовий український співак, автор пісень, телеведучий і продюсер. Фронтмен гурту "Скрябін", відомий під псевдонімом "Кузьма".

Сам виконавець говорив, що на його творчість вплинули групи "The Beatles", "Depeche Mode" і "The Exploited". Займатися музикою почав ще в школі, університет це захоплення не відняв. Там же Кузьма визначився зі стилем - на заняття ходив з панківською зачіскою, яку ховав під бейсболку.

Читайте такожДзідзьо презентував кавер хіта Скрябіна "То моє море"За час своєї творчої діяльності створив групу "Пающіє труси", був продюсером проекту "Шанс" разом з Наталією Могилевською і написав безліч пісень для українських виконавців. Помер на 86 км траси "Кіровоград - Кривий Ріг - Запоріжжя". Вдова "Скрябіна" після його смерті виявила безліч недопрацьованих пісень, деякі з них були на політичну тематику.

Вас також можуть зацікавити новини: