Собор дванадцяти апостолів 2023: головні заборони та красиві привітання

13 липня християни відзначають Собор дванадцяти апостолів - ми зібрали гарні картинки.

13 липня православна церква відзначає свято Собор дванадцяти апостолів або дванадцять апостолів. Свято присвячене найближчим учням Христа, які передавали світу його вчення. Потягом року кожен апостол, окрім Іуди, має власне свято, а 13 липня всі вони шануються разом. Нагадаємо, що за день до цього свята, 12 липня, церква згадує апостолів Петра і Павла.

Хто такі дванадцять апостолів

Апостолами називають учнів Ісуса Христа, які подорожували разом з ним і поширювали християнське вчення по світу. У їх число входять Петро і його брат Андрій, Іоанн Богослов і його брат Яків Заведєєв, Філіп, Варфоломій, Левій Матвій і його брат Яків Алфєєв, Фома, Фаддей, Симон Кананіт і Юда Іскаріот. Після того як Юда зрадив свого вчителя, його місце зайняв апостол Матвій.

Відомості про життя 12 апостолів містяться в Євангелії і Діяннях святих апостолів, а також у Святому Письмі. Всі апостоли крім Іоанна Богослова та Юди прийняли мученицьку смерть за Христа.

Традиції свята Дванадцять апостолів

Наші предки в цей день влаштовували проводи весни - співали частівки, водили хороводи і виготовляли солом'яну ляльку. З опудалом ходили по всьому селу, а після свята кидали в річку.

13 липня можна прийти до церкви і поставити свічку на честь 12 апостолів. У святих просять благополуччя і здоров'я для рідних. За традицією в цей день, як і на Великдень, фарбують яйця. Для цього використовують кольори сонця - жовтий, помаранчевий і червоний. 

У цей день не можна сумувати, сваритися, хвалитися. Не рекомендується також робити стрижку. А ось заборони на роботу в це свято немає.

Картинки зі святом Дванадцяти апостолів

Вас також можуть зацікавити новини: