Церковне свято 13 липня 2022 / pixabay.com

Апостолами називають учнів Ісуса Христа, які подорожували разом із ним і поширювали християнське вчення світом. До них входять Петро та його брат Андрій, Іван Богослов та його брат Яків Заведєєв, Пилип, Варфоломій, Левій Матвій та його брат Яків Алфєєв, Хома, Фадей, Симон Кананіт та Юда Іскаріот. Після того, як Юда зрадив свого вчителя, його місце зайняв апостол Матвій.

Також сьогодні відзначається народне свято 13 липня - Дванадцять апостолів.

Православне свято 13 липня - день пам'яті преподобного Петра, царевича Ординського

Юнак був племінником хана Золотої Орди - Бергая. Одного разу в 1255 році в Орду прийшов святитель Кирило, щоб просити допомоги для церковних потреб. Також розповідав він про чудеса. які відбуваються в єпархії при мощах святителя Леонтія. На племінника хана ці розповіді справили сильне враження.

Відео дня

Коли у Бергая захворів син, хан викликав святителя Кирила, щоб той зцілив спадкоємця. Диво сталося, Бергай щедро обдарував лікаря і відпустив до єпархії. По дорозі Кирила наздогнав племінник Бергая і попросив взяти його з собою. У Ростові юнака хрестили під ім'ям Петро, там же він і одружився. Був лагідний, багато часу приділяв молитві і Богослов'я. Після того, як йому з'явилися апостоли Петро і Павло, він побудував монастир при озері Неро. Поховавши дружину, прийняв чернецтво і жив у своїй обителі до самої смерті.

Прикмети 13 липня

Народні прикмети сьогодні / фото S. Hermann, F. Richter, Pixabay
  • співає зозуля - зима буде пізньою;
  • хмари йдуть проти вітру - буде дощ, рухаються разом з вихровими - до ясної погоди;
  • роса вранці - день буде спекотним, крапельки відсутні - до опадів.

Звертайте увагу на сон в ніч з 13 на 14 липня. Якщо вам сниться, що ви долаєте перешкоди, то і в житті ситуації вирішаться благополучно. Якщо ж уві сні ви помиляєтеся, то, прокинувшись, аналізуйте своє життя - ви точно десь помиляєтеся.

Що можна робити 13 липня

Наші пращури в цей день готували страви з яєць та готувались до покосу. Православні віруючі 13 липня моляться святим апостолам про зцілення від хвороб та допомогу у справах. Також у цю дату добрим вчинком буде допомога ближньому та благодійність.

Що не можна сьогодні робити

Народні повір'я свідчать, що сьогодні не рекомендується залишати гаманець порожнім чи перераховувати свої гроші, інакше до хати прийде бідність. З тієї ж причини не можна робити спонтанні великі фінансові витрати. Утримайтеся від того, щоб виправити конфлікт чи загладити провину - ризикуєте посваритись ще сильніше.

Вас також можуть зацікавити новини: