Свята Трійця 2023: як відзначити свято та що суворо заборонено робити

4 червня відзначається Трійця 2023, яка має багато традицій та заборон в Україні.

Трійця 2023 - одне з головних православних свят, яке символізує триєдність Бога. Згідно з переказами, Ісус Христос віщував, що на Землю зійде Святий Дух. Ця подія продемонструвала віруючим існування трьох осіб єдиного по суті Бога - Отця, Сина і Святого Духа.

УНІАН розповість, коли в 2023-му році настане це світле свято.

Раніше ми складали докладний православний календар на серпень 2022.

Трійця 2023 - дата і історія

Щорічно День зішестя Святого Духа відзначається в різний час. Дата свята залежить від Великодня - в 2023-му році віруючі зустрічатимуть його 16 квітня. Від цього дня потрібно відрахувати 50 днів і тоді ми дізнаємося, коли зустрічати Трійцю. Згідно з підрахунками, у 2023-му році Трійця настане 4 червня. Католицька Трійця 2023 буде відзначатися 28 травня.

Згідно історії, саме свято з'явилося завдяки святим апостолам - учням Ісуса Христа. Таким чином вони хотіли закріпити в пам'яті християн подію, яка сталася на 50-й день після Воскресіння Господнього. Біблія говорить, що після цієї події апостоли знайшли дар зцілення і віщування, а також зуміли говорити на різних мовах. Ці знання дав їм Господь, щоб його учні могли нести Боже Слово по всьому світу.

Трійця - традиції і повір'я

У цей день православні храми проводять служби і читають молебні. Віруючі відвідують церкву, щоб поставити свічки і помолитися за здоров'я рідних і близьких, а також попросити у Бога виконання найпотаємніших бажань.

Храми на Трійцю прикрашають зеленню - живі квіти і гілки молодих дерев кладуть на підлогу і прикрашають ними ікони. Віруючі приносять з собою гілочки берези або лікарських рослин - вважається, що якщо їх освятити і покласти вдома, то недуги і хвороби обійдуть сім'ю стороною.

Ще одна традиція дня - на Трійцю православні запрошують в гості своїх рідних, друзів і знайомих, а також влаштовують пишні застілля. П'ятидесятниця випадає на не пісний день, тому ви можете приготувати абсолютно будь-які страви для своїх гостей.

Згідно з народними повір'ями, в цей день можна було свататися, а також водити хороводи і співати пісні - таким чином наші предки залучали удачу і зверталися до Богів, дякуючи їм за заступництво.

Перед Трійцею важливо очистити своє житло від негативної енергетики - зробити генеральне прибирання. На саме свято категорично заборонено перепрацьовувати, тому краще підготуватися до зустрічі благої дати заздалегідь.

Що не можна робити на Трійцю

У це свято, як і будь-яке інше, православні віруючі дотримуються певних заборон. Таким чином, на П'ятидесятницю 2023 не можна:

  • сваритися і пліткувати;
  • вживати алкоголь і курити;
  • заздрити і відмовляти в допомозі нужденним;
  • займатися важкою фізичною працею.

Християни в цю дату повинні максимально зосередитися на благій меті, молитися, дотримуватися традицій і ні в якому разі не порушувати Божих завітів.

Вас також можуть зацікавити новини: