Великий понеділок 10 квітня 2023: що можна та не можна робити

Що треба робити у Великий понеділок, чи можна працювати на городі та що дозволяється їсти.

10 квітня 2023 року розпочинається Страсний тиждень перед Великоднем. Всі дін цього тижня присвячені останнім подіям земного життя Ісуса Христа і називаються Великими або Страсними. Перший з них - Великий понеділок.

Раніше ми розповідали, коли Страсний тиждень 2023 і про значення кожного дня.

Великий понеділок - звичаї дня

У Великий понеділок в храмах проходять служби, де згадують Йосипа, який став прообразом Христа. Рідні брати продали Йосипа за 20 срібняків в рабство в Єгипет, але з волі Божої той із раба став паном. Точно так само Спаситель воскрес з мертвих і прийняв владу над світом. Також у Великий понеділок розповідають притчу, як Спаситель прокляв безплідне дерево смоковниці - вона засохла прямо на очах у його учнів. Так висихає і душа людини, яка живе без віри і добрих справ.

У Великий понеділок в храмах починається Чин мироваріння - готують миро, спеціальне освячене масло для миропомазання. Його варять три дні з суміші запашних смол, олій і запашних трав.

Що не можна робити у Великий понеділок

Для цього дня є ряд заборон. У Великий понеділок не можна:

  • лаятися, лихословити, скандалити;
  • ображатися і заздрити;
  • веселитися і влаштовувати торжества;
  • вінчатися і святкувати весілля;
  • ходити на цвинтар і поминати померлих.

На цвинтар не радять ходити протягом усього Страсного тижня.

Великий понеділок - що робити в цей день

На початку Страсного тижня потрібно сходити до церкви, помолитися і покаятися. Слід стежити за чистотою думок - думати лише про хороше.

За народними традиціями у Великий понеділок починали прибирання в будинку, займалися дрібним ремонтом, працювали в городі.

За церковним статутом у Великий понеділок тим, хто дотримується посту, належить сухоїдіння без використання олії. Можна їсти пісний хліб, ягоди, овочі, фрукти, сухофрукти, горіхи і мед - тобто, всю рослинну їжу без термічної обробки.

Вас також можуть зацікавити новини: