Страсний тиждень 2023 / pixabay.com

Страсний тиждень, або Страсна седмиця - тиждень перед Великоднем. Це особливий період, коли православні згадують про останні події земного життя Христа. Значення кожного дня тижня та що можна і не можна робити в ці дні - в матеріалі УНІАН.

Коли Страсний тиждень 2023 

Страсний тиждень - один з найважливіших у церковному році. Його прийнято вважати сьомим тижнем Великого посту, але насправді це окремий період, під час якого згадують про страждання Ісуса Христа.

Дати Страсного тижня залежать від Великодня. Цього року Воскресіння Христове ми відзначаємо 16 квітня, а Страсна седмиця припадає з понеділка, 10 квітня, до суботи, 15 квітня.

Відео дня

Страсний тиждень - значення кожного дня

Кожен день Страсного тижня має особливий сенс і називається Великим. У храмах на цьому тижні не відзначають дні святих, не проводять вінчання і хрещення - проходять урочисті служби та підготовка до Великодня.

  • Великий понеділок

У цей день в храмах згадують старозавітного патріарха Йосипа, якого брати продали в рабство. Йосип став прообразом страждаючого Спасителя. На службі читають євангельський уривок про прокляття Христом безплідної смоковниці - символ нерозкаяної душі. У понеділок також починають здійснювати чин мироваріння - виготовляють особливе освячене ароматичне масло (миро), яке застосовують для помазання після хрещення.

  • Великий вівторок

У цей день згадують, як Ісус викрив фарисеїв і книжників, а також його притчі про Страшний суд і кінець світу, про десять дів, про таланти і данини кесарю.

  • Велика середа

У цей день Іуда зрадив Христа за 30 срібняків. Також згадують грішницю, яка омила ноги Ісуса. У Велику середу в храмах останній раз читають молитву з поклонами - поклони під час літургії скасовуються до Трійці. Також в цей день сповідуються.

  • Великий четвер 

Цей день ще називають чистий Четвер - він вважається вчиненням першого таїнства причастя. Під час Тайної вечері Христос дав апостолам хліб і вино і сказав: "Це є тіло Моє і це є кров Моя". Потім він з учнями пішов в Гетсиманський сад помолитися - там його зрадив Іуда Іскаріот. У храмах проходить особлива служба "Дванадцяти пристрасних Євангелій", де віруючі згадують про страждання Господа. 

Також в Чистий Четвер 2023 готуються до Великодня вдома - печуть паски і фарбують яйця, роблять в домі прибирання.

  • Велика п'ятниця

Це найскорботніший день - у п'ятницю розіп'яли Христа. У храмах на службі згадують страждання Спасителя, з вівтаря виносять плащаницю - зображення Христа, що лежить у гробі. Цей день називають ще Страсна п'ятниця.

Раніше ми розповідали, що не можна робити в Страсну п'ятницю та чи можна садити город в цей день.

  • Велика Субота

За переказами, після смерті Христос потрапив в пекло - і визволив звідти душі праведників, в тому числі і Адама з Євою. У храмах проходять урочисті служби, але священики вже надягають світлі святкові облачення - світ завмирає в очікуванні Христового Воскресіння. У цей день починають освячувати в храмах принесені паски і яйця.

Страсний тиждень - що не можна робити

На Страсному тижні існує ряд заборон:

  • не можна порушувати пост і веселитися;
  • не можна сваритися, злословити, скандалити; 
  • не можна займатися важкою фізичною працею, але повсякденною дозволяється;
  • не можна святкувати весілля та дні народження.  

Вільний час в Страсну седмицю потрібно присвятити молитві та відвідуванням храму. 

Страсний тиждень - що не можна їсти

Останній тиждень перед Великоднем - це суворий піст. У понеділок, вівторок і п'ятницю - сухоїдіння, у Великий четвер дозволена їжа з маслом і трохи вина. У Страсну п'ятницю можна їсти тільки хліб і пити воду, У Велику суботу - сухоїдіння. Нагадаємо, що правила посту не поширюються на літніх, дітей, вагітних, годуючих, а також тяжкохворих.

Вас також можуть зацікавити новини: