Церковне свято 10 квітня: яким святим молитися, прикмети та головні заборони

Яке православне свято сьогодні та що не можна робити 10 квітня.

10 квітня православна церква вшановує пам'ять святого Іларіона Нового. Також сьогодні починається Страсний тиждень - Великий понеділок 2023.

Народне свято 10 квітня 2023 носить назву Іларіон - виверни голоблі. УНІАН розповідає, що можна робити 10 квітня, а чого варто уникати.

Церковне свято 10 квітня - день пам'яті преподобного Іларіона Нового

Іларіон Новий, ігумен Пелікітський, жив у VIII столітті. В юності він вирішив стати ченцем і провів багато років у самітництві. За свою праведність Іларіон спочатку отримав сан пресвітера, а пізніше його обрали ігуменом Пелікітського монастиря (обитель стояла біля протоки Дарданелли, але в XIX столітті була зруйнована).

Від Бога преподобний Іларіон отримав дар прозорливості і чудотворення: святий міг за допомогою молитви виганяти бісів, зцілювати хворих, впливати на погоду і рибний улов, відганяти шкідників від полів.

У період іконоборчої війни в Пелікітський монастир увірвався візантійський полководець Михайло Лаханодракон. Його воїни взяли в полон і закували в ланцюги 42 ченців, яких потім вбили. Інших жорстоко катували - був серед мучеників й Іларіон Новий. Всі вони загинули.

Прикмети на 10 квітня

Прикмети цього дня зазвичай говорять про майбутній урожай і погоду:

  • вранці туман - буде багатий урожай овочів, фруктів і злаків;
  • якщо в цей день гримить - чекайте затяжних дощів;
  • дощ пішов - до врожайного року;
  • сороки сидять на верхівках дерев - скоро потеплішає;
  • сонце на заході велике і червоне - завтра буде ясна погода.

Наші предки в цей день збирали квіти мати-й-мачухи - вірили, що 10 квітня вони мають цілющу силу і позбавляють будь-яких хвороб.

Що сьогодні не можна робити 

У цей день не можна лаятися - ризикуєте посваритися на все життя. Заборонено лихословити і заздрити. Не можна думати про погане - всі помисли повинні бути чисті, інакше притягнете до себе недобре. У цей день також не радять піднімати загублені кимось гроші - вони принесуть біду.

Що можна робити 10 квітня

Сьогодні можна збирати мати-й-мачуху - з квіток заварювали чай, який зміцнював здоров'я. Цього року 10 квітня починається Страсний тиждень, день сьогодні називається Великий понеділок. Можна піти на службу в храм, помолитися, покаятися. Слід дотримуватися посту. За народними традиціями в цей день займалися домашніми справами - прибирали в будинку, робили дрібний ремонт, працювали в городі. 

Вас також можуть зацікавити новини: