Великий понеділок 10 квітня / depositphotos.com

10 квітня 2023 року розпочинається Страсний тиждень перед Великоднем. Всі дін цього тижня присвячені останнім подіям земного життя Ісуса Христа і називаються Великими або Страсними. Перший з них - Великий понеділок.

Раніше ми розповідали, коли Страсний тиждень 2023 і про значення кожного дня.

Великий понеділок - звичаї дня

У Великий понеділок в храмах проходять служби, де згадують Йосипа, який став прообразом Христа. Рідні брати продали Йосипа за 20 срібняків в рабство в Єгипет, але з волі Божої той із раба став паном. Точно так само Спаситель воскрес з мертвих і прийняв владу над світом. Також у Великий понеділок розповідають притчу, як Спаситель прокляв безплідне дерево смоковниці - вона засохла прямо на очах у його учнів. Так висихає і душа людини, яка живе без віри і добрих справ.

Відео дня

У Великий понеділок в храмах починається Чин мироваріння - готують миро, спеціальне освячене масло для миропомазання. Його варять три дні з суміші запашних смол, олій і запашних трав.

Що не можна робити у Великий понеділок

Для цього дня є ряд заборон. У Великий понеділок не можна:

  • лаятися, лихословити, скандалити;
  • ображатися і заздрити;
  • веселитися і влаштовувати торжества;
  • вінчатися і святкувати весілля;
  • ходити на цвинтар і поминати померлих.

На цвинтар не радять ходити протягом усього Страсного тижня.

Великий понеділок - що робити в цей день

На початку Страсного тижня потрібно сходити до церкви, помолитися і покаятися. Слід стежити за чистотою думок - думати лише про хороше.

За народними традиціями у Великий понеділок починали прибирання в будинку, займалися дрібним ремонтом, працювали в городі.

За церковним статутом у Великий понеділок тим, хто дотримується посту, належить сухоїдіння без використання олії. Можна їсти пісний хліб, ягоди, овочі, фрукти, сухофрукти, горіхи і мед - тобто, всю рослинну їжу без термічної обробки.

Вас також можуть зацікавити новини: