Церковне свято 22 січня 2023 - важливі події в православ'ї, прикмети і заборони дня

Яке православне свято 22 січня відзначають віруючі - дізнайтеся на УНІАН.

Святитель Філіп був родом з бояр, народився в 1507 році. Батьки навчили його наукам і благочестивому способу життя, тому Філіп вже змалку читав Святе Письмо. Закінчивши свою освіту, вступив на службу до двору царя Іоанна Грозного, але мирське життя обтяжувало його, тому незабаром святий пішов у Соловецький монастир.

Читайте також22 січня 2022 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робитиТам прийняв сан ігумена багато зробив для святої обителі. Коли Іоанн Грозний покликав його до себе за порадою, Філіп побачив, що цар вже змінився - став недовірливим і жорстоким. Знехотя, святий прийняв сан митрополита, виголосив на літургії зворушливу промову і ненадовго в Москві запанувала тиша.

Але потім опричники знову влаштували кровопролиття, Філіп намагався напоумити царя, але той не слухав. Тоді під час служби святий відмовив Іоанну Грозному в благословенні, за що цар розгнівався, став шукати привід, щоб позбавити преподобного почестей, і незабаром знайшов його. Святителя Пилипа позбавили сану, одягли в чернечний одяг і заслали в обитель, де він і помер.

На честь святого Пилипа сьогодні відзначається народне свято 22 січня - Філіппов день.

Православне свято 22 січня - день пам'яті преподобного Євстратія

Євстратій жив у IX столітті, походив з Тарси, виховувався в знатній і благочестивій родині. Будучи двадцяти років від роду, юнак пішов від батьків і подвизався на подвиги в святій обителі, де спав на голих дошках, харчувався тільки водою і хлібом, а також невпинно молився.

Згодом був обраний до настоятелів, за своє життя здійснив чимало чудес. Перед смертю заповідав братії не піддаватися спокусам і не прагнути до земних благ, а вірувати в Господа і думати про майбутнє.

Прикмети 22 січня

  • ворони сидять на верхівках дерев - вдарять сильні морози;
  • кішка лежить на спині пузом догори - чекати потепління;
  • ясно і сонячно сьогодні - в наступному році буде хороший урожай;
  • кішка шукає тепле місце - до похолодання.

Що сьогодні не можна робити

Церква вважає, що 22 січня категорично заборонено байдикувати - цей день буквально створений для роботи. У той же час не можна працювати абияк, інакше святі покарають за лінь.

Як і в будь-яке інше церковне свято, утримайтеся сьогодні від лихослів'я, образ, пліток і заздрості.

Що можна робити 22 січня

Наші предки в цей день "змивали Святки" - це означало, що потрібно зробити генеральне прибирання в будинку після зимових свят. Також обов'язково варто було відвідати лазню і випрати речі. Безліч приказок цього дня говорить про те, що господині намагалися саме 22 січня привести своє житло в порядок, щоб залучити благополуччя і удачу в будинок.

Вас також можуть зацікавити новини: