Церковне свято 5 грудня 2022 - яким святим молитися, прикмети і заборони дня

Яке православне свято 5 грудня відзначають віруючі - читайте на УНІАН.

Архіпп і Філімон були апостолами з 70, святий Павло прозвав їх обох своїми подвижниками. Архіпп був єпископом в Колоссах, в одному з найбагатших і знатних народів Малої Азії.

Читайте також5 грудня 2021 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робитиФілімон був колосським громадянином, коли прийняв християнську віру, його будинок став притулком для православних. Разом зі своєю дружиною та іншими небайдужими він допомагав хворим і жебракам, проповідував Христову віру. Під час одного з гонінь на християн, язичники вбили Архіппа, Філімона і його дружину.

На честь пам'яті святих сьогодні відзначається народне свято 5 грудня - Філімонов день.

Православне свято 5 грудня - день пам'яті праведного Михаїла

Михайло жив в IX столітті і з дитинства відрізнявся неймовірним благочестям, цікавився християнством і гаряче любив Бога. Досягнувши повноліття, вступив на військову службу. У 25 років здобув перемогу над арабами, відомий не тільки цим вчинком - одного разу Михайло врятував дівчину від річкового чудовиська. Незабаром після того випадку святий помер.

Прикмети 5 грудня

  • тепло в цей день - зима буде довгою і сніжною;
  • місяць в кільці - настануть морози;
  • вода в ополонці вище льоду - до відлиг опадам у вигляді дощу.

Що сьогодні не можна робити

5 грудня церква забороняє лаятися, лихословити і ображатися. Також не можна вирушати в подорожі - дорога буде невдалою. Позичати що-небудь не поспішайте - віддасте своє щастя.

Що можна робити 5 грудня

За старих часів у слов'ян була традиція - люди готували цілющі настої і заварювали трави, які можна було знайти тільки в лісі під снігом. Вірили, що таке зілля позбавить їх від будь-якої хвороби. У цей день було прийнято смажити баранчика або рибу, збиратися всією сім'єю, запрошувати родичів і друзів. Наші предки вірили, що багатий стіл і галаслива компанія залучать в будинок господаря благополуччя і достаток.

Читайте також: