Яке свято 5 грудня / Фото ua.depositphotos.com

У цей день у світі відзначаються Всесвітній день ніндзя, Всесвітній день волонтера або Міжнародний день добровольців в ім'я економічного і соціального розвитку, День мережевого маркетингу, Всесвітній день грунтів.

В Україні - День працівників статистики, в США - День ванної вечірки, День скасування "сухого закону", День синіх джинс, День торта "Захер", в Таїланді - День батька, в Суринам - День дітей, в Білорусі - День юриста, в Туркменістані - Свято добросусідства, в Нідерландах - Вечір подарунків, на Кубі - День будівельника, в Німеччині, Австрії - ніч Крампуса, в Латвії - День пам'яті жертв комуністичного геноциду, на Гаїті, в Домінікані – День відкриття.

Пам'ятні дати 5 грудня, річниці та події

У 1456 році землетрусом був зруйнований Неаполь. Загинули 35 тисяч людей.

Відео дня

У 1484 році Папа Римський Інокентій VIII видав буллу, що поклала початок полюванню на відьом, що захлеснула Європу в XVI-XVII століттях.

Читайте такожДосить голову ламати: оригінальні і небезпечні ідеї, що подарувати на Новий рік 2022У 1492 році Христофор Колумб досяг острова Гаїті.

У 1766 році в Лондоні антикваром Джеймсом Крісті був заснований аукціонний дім "Крістіс". Він на сьогодні є лідером світового арт-ринку. Спільно з аукціонним будинком "Сотбіс" його частка становить 90% світового ринку аукціонних продажів антикваріату і предметів мистецтва. 

У 1848 році президент США Джеймс Полк підтвердив факт відкриття золота в Каліфорнії, спровокувавши тим золоту лихоманку 1849 року. 

У 1933 році Конгрес США прийняв двадцять першу поправку до Конституції США. Вона була про скасування сухого закону. 

У 1935 році Мері МакЛауд заснувала Національну раду чорношкірих жінок.

У 1952 році в Лондоні почався великий смог, що забрав життя тисяч англійців. Під час антициклону, що приніс холодну і безвітряну погоду, забруднюючі речовини - в основному вугілля, яким користувалися жителі міста, - зібралися над Лондоном, утворивши товстий шар смогу. Це тривало з п'ятниці 5 по вівторок 9 грудня 1952 року, після чого погода змінилася, і туман розійшовся. Хоча смог і погіршив видимість і до того ж проникав в приміщення, реакція городян була спокійною, оскільки в Лондоні тумани не рідкість.

Читайте такожГороскоп на 5 грудня 2021: що завтра чекає на всі знаки ЗодіакуУ наступні тижні, однак, статистичні дані, зібрані медичними службами, виявили смертоносний характер лиха - кількість смертей серед немовлят, престарілих і тих людей, що страждають респіраторними захворюваннями, до 8 грудня досягла чотирьох тисяч чоловік, більше 100 тисяч чоловік захворіли.

Пізніше дослідження показали, що загальне число загиблих було значно більше - близько 12 тисяч осіб. Великий смог вважається найстрашнішою подією, пов'язаною з забрудненням повітря, що сталася у Великобританії, і найбільш важливою з точки зору впливу на екологічні дослідження, урядові дії та громадське інформування про взаємозв'язок між чистотою повітря і людським здоров'ям. Вона призвела до деяких змін у законодавстві, включаючи прийняття в 1956 році Закону про чисте повітря.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 5 грудня вшановує пам'ять мученика Прокопія Кесарійського (Палестинського). Він зцілював людей, які були одержимі духом біснування. Святий також володів даром чудотворення і міг вилікувати тяжкохворих людей. Інші назви свята: "Прокопій", "Прокопій зимовий", "Філімон", "Віхостав".

Що сьогодні не можна робити

Не можна лаятися, краще стримати свої емоції і бути розсудливим. Не варто позичати нічого сусідам. Так ви можете віддати їм своє щастя. Постарайтеся не вирушати в далеку дорогу. Займіться саморозвитком і почніть робити щось нове. Якщо ви колись хотіли вивчити іноземну мову, то почніть це робити 5 грудня. 

Прикмети на 5 грудня     

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • тепло - зима буде довгою і сніжною; 
  • в ополонці вода піднялася вище льоду - скоро настане відлига. 

Іменини 5 грудня 

Іменини у Філімона, Михайла, Валеріана, Максима, Петра, Прокопія, Бориса, Ярополка, Івана і Павла.

Читайте також: