Церковне свято 17 вересня: що заборонено робити жінкам на Віри, Надії та Любові

Яке сьогодні свято відзначають віряни та головні заборони дня.

17 вересня за новим церковним календарем вшановують пам'ять святих Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії. У народі цей день називається Вселенські бабині іменини. Про що помолитися цього дня, традиції та заборони на церковне свято - у матеріалі.

17 вересня 2023 - яке свято сьогодні та за старим стилем

Софія жила в I столітті і була вдовою родом з Мілана, але разом зі своїми доньками - Вірою, Надією і Любов'ю - мешкала в Римі. Сама Софія була християнкою, в цих же традиціях виховувала і дочок.

 Чутки про мудру і доброчесну Софію дійшли до імператора Адріана, і він вирішив змусити її і дочок принести дари богині Діані. Він велів їм на три дні вирушити в дім до багатої дами, яка повинна була спостерігати за ними. Софія розуміла, що чекає на них, і намагалася всіляко підтримати дівчаток.

Незабаром імператор запропонував їм поклонитися язичницьким богам, але Віра, Надія і Любов відмовилися. Розлючений правитель наказав катувати Віру на очах у сім'ї, але тортури не приносили їй жодної шкоди. Тоді дівчинку наказали стратити. Слідом за нею імператор розправився з Надією і Любов'ю. Старшій, Вірі, було 12 років, середній, Надії - 10, а Любові - 9. Тіла дочок Адріан віддав матері - вона поховала їх за християнськими звичаями і через три дні померла на їхній могилі.

Святих вшановують 17 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем їх згадують 30 вересня.

Свято 17 вересня за старим стилем - день пам'яті священномученика Вавила, єпископа Антіохії і пророка Мойсея Боговидця.

Народні прикмети на 17 вересня

Прикмети цього дня говорять про те, якими будуть Покрова і зима:

  • якщо цього дня ранок похмурий - усі наступні дні будуть теплими;
  • журавлі відлітають у теплі краї - чекай морозу на Покрову;
  • погожий день - до холодної зими, а якщо йде дощ - буде багато снігу.

У народному календарі 17 вересня - свято Віри, Надії, Любові, або Всесвітні бабині іменини. Образи християнських мучениць у народі стали символами жінок, усіх матерів і дочок.

17 вересня - що сьогодні не можна робити

Цього дня є кілька суворих заборон, деякі стосуються безпосередньо жінок:

  • не слід ні з ким сваритися;
  • не можна веселитися і влаштовувати пишні гуляння та застілля;
  • заборонено жінкам займатися будь-якою роботою, зокрема й домашніми справами.

Цей день підходить для сватання, але влаштовувати весілля не радять - погана прикмета.

Що можна робити 17 вересня

Цього дня жінкам можна піти до храму або помолитися вдома - у святих великомучениць Віри, Надії, Любові та Софії просять про сімейний добробут, жіноче здоров'я і здоров'я дітей, щоб Бог дарував дитину.

Цікаво, що за старих часів у народі була традиція поплакати вранці - вважалося, що того, за ким поплачуть, обійдуть стороною всі негаразди. Також цього дня заведено пекти коровай, причому в ніч на свято. Хліб прикрашали свічкою, принесеною з церкви, і пригощали короваєм усе сімейство - щоб у домі завжди був спокій і благодать.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: