Гелені Бонем Картер - 55: найяскравіші ролі королеви епатажу

Чи не найбільше актриса запам'яталася глядачам за фільмами Тіма Бертона.

26 травня 2021 року визнаній королеві епатажу, британській актрисі Гелені Бонем Картер виповнюється 55 років.

Читайте такожКілліану Мерфі – 45: найяскравіші ролі зірки "Гострих козирків"

З цієї нагоди згадуємо найяскравіші ролі актриси, яка більше десятка років була музою головного готичного режисера сучасності Тіма Бертона і не перестає дивувати громадськість епатажною поведінкою і в особистому житті.

"Кімната з краєвидом" / A Room with a View (Великобританія, 1987) 

Гелена Бонем Картер, родом з доволі багатої і впливової родини (вона - правнучка прем'єр-міністра Великобританії лорда Асквіта), досить легко і просто увірвалася в світ великого кіно. Після декількох проб в кіно і на телебаченні, в 1986 році актриса зіграла в одному з найбільш вдалих своїх фільмів - мелодрамі "Кімната з краєвидом", події якої відбуваються в Італії та Англії початку 20 століття. Хоча сама вона не була відзначена нагородами за головну роль в цьому фільмі, в цілому картина наробила шуму, зібравши цілий урожай номінацій і премій. Після цього в кар'єрі Картер пішла ціла низка костюмованих драм і адаптацій книг.

"Франкенштейн Мері Шеллі" / Mary Shelley's Frankenstein (США, Японія, 1994) 

У 1994 році відбулася перша помітна поява Картер в готичному кіно - вона знялася в черговій екранізації роману Мері Шеллі "Франкенштейн, або Сучасний Прометей". Партнерами актриси по знімальному майданчику стали Роберт Де Ніро і Кеннет Брана, який виступив також режисером. З останнім у Картер в результаті зав'язалися стосунки, що тривали 5 років.

"Бійцівський клуб" / Fight Club (США, 1999)

У 1999 році Картер постала перед глядачами в абсолютно новому образі - вона зіграла ексцентричну фатальну красуню Марлу Сінгер в культовому фільмі Девіда Фінчера "Бійцівський клуб" за мотивами однойменного роману Чака Паланіка. По суті вона була єдиним жіночим персонажем в цьому чоловічому фільмі, де також зіграли Едвард Нортон, Бред Пітт і Джаред Лето, тим самим ще більше перетягуючи на себе увагу глядачів. "Бійцівський клуб" користувався шаленою популярністю, і до цього дня входить у всілякі рейтинги найкращих фільмів усіх часів і народів.

"Планета мавп" / Planet of the Apes (США, 2021)

У 2001 році Картер зіграла одну з головних ролей у фантастичному фільмі Тіма Бертона "Планета мавп". Фільм з колосальним на ті часи бюджетом в 100 мільйонів доларів отримав доволі посередні відгуки критиків, проте поклав початок творчому і особистому союзу двох чи не найекстравагантніших діячів у світі сучасного кіно. Після цього Картер знялася ще в декількох проектах режисера - "Велика риба", "Чарлі і шоколадна фабрика", "Труп нареченої", "Суїні Тодд, демон-перукар з Фліт-стріт", "Аліса в Країні чудес" і " Похмурі тіні".

"Гаррі Поттер і Орден Фенікса" / Harry Potter and the Order of the Phoenix (Великобританія, США, 2007)

У 2007 році Хелена Бонем Картер приєдналася до однієї з найгучніших кінофраншиз сучасності - "поттеріани". Їй дісталася роль однієї з прибічників Темного Лорда - Беллатриси Лестрейндж, яку вона виконала в цілому в чотирьох фільмах.

"Корона" / The Crown (Великобританія, 2019-2020)

У 2019 році Картер поповнила каст гучного історичного драматичного телесеріалу "Корона", присвяченого правлінню королеви Великобританії Єлизавети II. У 3-4 сезонах актриса зіграла роль принцеси Маргарет - молодшої сестри Єлизавети II.

На даний момент останньою роботою Гелени Бонем Картер в кіно є детективний фільм "Енола Холмс" про сестру Шерлока Холмса, що вийшов на Netflix восени 2020 року.

Вас також можуть зацікавити такі матеріали