Кілліан Мерфі / фото eastnews.ua

25 травня ірландському акторові Кілліаном Мерфі, відомому широкій аудиторії в першу чергу за хітовим кримінальним драматичним серіалом "Гострі козирки" (Peaky Blinders), виповнюється 45 років.

Читайте такожГангстерський серіал "Гострі картузи": творець шоу зробив важливу заявуЗ цієї нагоди згадуємо найяскравіші ролі харизматичного ірландця з величезними блакитними очима, який зумів успішно поєднувати ролі в незалежному кіно і в голлівудських блокбастерах. 

"Дискосвині" / Disco Pigs (Ірландія, 2001)

Перші проби на акторському терені Кілліан Мерфі робив ще в 1997 році, проте серйозно про нього як про молодого перспективного актора заговорили в 2001 році після виходу драми "Дискосвіні" про двох підлітків з нездорово нерозлучними відносинами. Фільм був знятий на основі однойменної театральної п'єси, головну роль в якій також виконав Мерфі. 

"28 днів потому" / 28 Days Later (Великобританія, 2002)

Через рік вийшов ще один знаковий фільм для Кілліана Мерфі - фільм жахів про зомбі-апокаліпсис "28 днів потому" від режисера Денні Бойла. У ньому актор виконав роль хлопця, який вийшов з коми і виявив, що за час його перебування в лікарні на свободу вирвався "вірус люті", що перетворює людей на зомбі і спустошив вулиці Лондона.

Після цієї ролі в кар'єрі Мерфі послідувало відразу кілька другорядних ролей в гучних голлівудських проектах - "дівчина з перловою сережкою", "Холодна гора", "Бетмен: Початок", а також головна роль в трилері "Нічний рейс", де його партнеркою на знімальному майданчику стала Рейчел Макадамс.

"Сніданок на Плутоні" / Breakfast on Pluto (Ірландія, Великобританія, 2005)

Наступною знаковою роботою в кар'єрі Мерфі стала комедійна драма від режисера Ніла Джордона "Сніданок на Плутоні", що розповідає історію молодого трансвестита / незаконнонародженого сина священика, що живе в Ірландії 70-х років, яка роздирається протестами і террактами. Фільм отримав позитивні відгуки критиків і безліч нагород і номінацій європейських кінофестивалів, які в тому числі відзначили акторську гру Мерфі.

"Пекло" / Sunshine (Великобританія, 2007)

У 2007 році Кілліан Мерфі знову попрацював з Денні Бойлом - цього разу в рамках видовищного науково-фантастичного трилера "Пекло". Цього разу актор виконав роль талановитого фізика, який разом з групою вчених відправляється в космічну подорож, мета якої - розпалити згасаюче Сонце, тим самим рятуючи життя на Землі. Компанію на знімальному майданчику акторові склали Роуз Бірн, Кріс Еванс, Марк Стронг та інші.

"Початок" / Inception (США, Великобританія, 2010)

В цілому Кіліан Мерфі зіграв у п'яти фільмах Крістофера Нолана (трилогія "Темний лицар" 2005, 2008 і 2012 років і військова драма "Дюнкерк" 2017 року). Однак особливо на цьому тлі виділяється видовищний науково-фантастичний трилер "Початок" із зірковим акторським складом, де крім Мерфі зіграла справжня еліта Голлівуду - Леонардо Ді Капріо, Еллен Пейдж, Джозеф Гордон-Левітт, Маріон Котійяр, Том Харді, Майкл Кейн та інші. Фільм отримав переважно позитивні відгуки критиків, цілий ряд престижних нагород і номінацій, включаючи "Оскар", і закріпив топ-статус за його режисером і акторським складом.

"Гострі козирки" / Peaky Blinders (Великобританія, 2013-)

Незважаючи на явне визнання акторського таланту Мерфі, актор як і раніше отримував головні ролі в незалежному кіно, а у великих проектах - переважно другорядні або ж ролі антогоністів. По-справжньому зоряний час для Мерфі настав в 2013 році, коли на екрани вийшов британський кримінальний серіал "Гострі козирки", що занурює глядачів у світ злочинних кланів першої половини 20 століття. У цьому серіалі актор виконав головну роль - лідера банди "Гострі козирки" Томаса Шелбі. Серіал отримав велику популярність серед аудиторії і прихильність критиків, в результаті розтягнувшись на кілька сезонів - останній шостий повинен вийти в 2021-2022 році.

Втім, навіть паралельно з роботою над серіалом "Гострі козирки" Кілліан Мерфі встигав знаходити час для роботи у великому кіно. Серед останніх його проектів - шпигунський екшн-трилер "Анна" / Anna (Франція, 2019) і фільм жахів "Тихе місце 2" / A Quiet Place: Part II (США, 2020). Вихід останнього повинен відбутися аж влітку 2021 року через істотне перенесення у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Інші новини кіно